28 Σεπ 2016

Η... εκλεκτή του κ. Σταϊκούρα στην Attica Bank - «Τους διαψεύδουν οι πράξεις τους» σχολιάζει το Μαξίμου

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στενή συνεργάτης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα φέρεται να υπηρετούσε παράλληλα, τόσο ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο ...
του τότε αναπληρωτή υπουργού, όσο και ως μέλος του ΔΣ της Attica Bank και στέλεχος της τράπεζας και, μάλιστα, σε θέση αυξημένης ευθύνης. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στενή συνεργάτης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα φέρεται να υπηρετούσε παράλληλα, τόσο ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού, όσο και ως μέλος του ΔΣ της Attica Bank και στέλεχος της τράπεζας και, μάλιστα, σε θέση αυξημένης ευθύνης.
Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την ίδια, εγείρονται ερωτηματικά για την επιστημονική της επάρκεια και, ενδεχομένως, για τη νομιμότητα των τίτλων σπουδών που παρουσιάζει στο βιογραφικό της και βάσει των οποίων πιστοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση μετακλητής υπαλλήλου.
Αλήθεια, ο κ. Σταϊκούρας, η τότε διοίκηση της Attica Bank, οι αρμόδιοι φορείς της ΤτΕ, είχαν ελέγξει την πληρότητα και τη  νομιμότητα των στοιχείων αυτών; Ή μήπως όταν αφορά τα «δικά μας παιδιά», τέτοιες λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία;
Αυτοί που, τον τελευταίο καιρό, καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια να κάνουν το άσπρο μαύρο, διαψεύδονται, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, από τις ίδιες τις πράξεις τους.
Το σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου στην  «Εφημερίδας των Συντακτών»:

Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» της 23ης Σεπτεμβρίου 2016 γράφαμε αναφορικά με στενούς συνεργάτες υπουργών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που ενώ κατείχαν θέσεις διευθυντών στα πολιτικά τους γραφεία, συμμετείχαν παράλληλα στα Διοικητικά Συμβούλια της Attica Bank κατά τη διάρκεια περιόδων, που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- δίνονταν ουκ ολίγα επισφαλή δάνεια. Εκτός του πολιτικού και ηθικού ζητήματος που προκύπτει από μια τέτοια παράλληλη δραστηριότητα, μια ενδελεχής έρευνα στην πορεία τέτοιων στελεχών δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

Τράπεζα και υπουργείο

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί η Αικατερίνη Ζευγώλη, την οποία έσπευσε να υπερασπιστεί χθες ο Μάκης Βορίδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και κόμματα. Υπενθυμίζουμε ότι η Αικατερίνη Ζευγώλη εξελέγη στο Δ.Σ. της Attica Bank στις 30 Οκτωβρίου του 2012 ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του, θέση στην οποία παρέμεινε για 15 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014. Ιδιαίτερα το διάστημα Ιούνιος 2013-Φεβρουάριος 2014 αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου στην τράπεζα.
Λίγο πριν εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. της Attica Bank είχε διοριστεί, στις 9 Ιουλίου 2012, ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών, «διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα», όπου και παρέμεινε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2014.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκείνη την εποχή νόμο, «ο διορισμός σε θέση διευθυντή πολιτικού γραφείου μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού, όπως επίσης σε θέση ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη, αναστέλλει την άσκηση του λειτουργήματος ή επαγγέλματός τους».
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Η Αικατερίνη Ζευγώλη είχε τη δυνατότητα και τη νομιμοποίηση να καταλαμβάνει παράλληλα και τις δύο θέσεις, δηλαδή στο Δ.Σ. της Attica Bank και στο πολιτικό γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα;

Το βιογραφικό

Διαβάζοντας το βιογραφικό της Αικατερίνης Ζευγώλη συναντά κανείς μια πλούσια επαγγελματική καριέρα. Αλλά γεννώνται και νέα ερωτήματα. Από τον Ιανουάριο του 1985 μέχρι τον Μάιο του 1995 εργαζόταν στην Τράπεζα Κρήτης. Στο μεσοδιάστημα από τον Οκτώβριο του 1988 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992 αποσπάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εποπτείας. Από τον Ιούνιο του 1995 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 απασχολήθηκε στην BNP Paribas στην Αθήνα. Από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2012 απασχολήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Ελέγχου Ομίλου. Και ύστερα μετέβη στην Attica Bank, όπου μετά την αποχώρησή της από το Δ.Σ. της, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας και επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της τράπεζας.
Το διάστημα που είχε αναλάβει διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα, τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, είχε υπό την ευθύνη της, σύμφωνα με το βιογραφικό της, την εκπροσώπησή του σε «συσκέψεις υψηλής σημαντικότητας», την επεξεργασία των υπό κατάθεση νομοσχεδίων, την εποπτεία των υποθέσεων της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ και της ΕΑΣ, ενώ συναντούσε τους εκπροσώπους των δανειστών για τα θέματα εκείνης της εποχής.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Ο καθένας θα ανέμενε στο «βαρύ» βιογραφικό της Αικατερίνης Ζευγώλη να αναφέρεται και η απόκτηση ανάλογων τίτλων σπουδών. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ωστόσο από την έρευνα της «Εφ.Συν.» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κι άλλα ερωτήματα.
Πηγή: http://left.gr