1 Ιουν 2016

Συνεδριάζει αύριο το EuroWorking Group προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Συνεδριάζει αύριο το EuroWorking Group, με στόχο να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. To EuroWorking Group αναμένει την εισήγηση των ...
θεσμών προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, το «πράσινο φως» των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου η διαδικασία να περάσει στην επόμενη και τελευταία φάση, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Ειδικότερα, με τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα εγκριθούν τα τελικά κείμενα και θα σταλούν για επικύρωση στα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί από το ΔΣ του ΕΜΣ μετά από σχετική εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, που είναι προγραμματισμένη για αύριο αργά το απόγευμα, θα έχει μεσολαβήσει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της επαναφοράς του λεγόμενου waiver στα ελληνικά ομόλογα.
Δηλαδή θα συζητηθεί αν θα ξαναρχίσει η ΕΚΤ να δέχεται κατ' εξαίρεση από τις ελληνικές τράπεζες, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχε σταματήσει να αποδέχεται από τις αρχές του 2015 όταν η Ελλάδα βρέθηκε εκτός προγράμματος.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι το Εurogroup στις 24 Μαΐου είχε θεωρήσει ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τον ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή ότι βρίσκεται σε καλή τροχιά, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ΕΚΤ προκειμένου να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή:http://tvxs.gr