23 Ιουν 2016

Τσίπρας: Δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας

«Δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας.», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του Economist.  «"Δεν μπορεί" σημαίνει και ότι δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, ...
κανονιστική διάσταση. «Δεν μπορεί»: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δεν θα το επιτρέψουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
« Η επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ’ έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με παραγωγική υποβάθμιση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ενώ επισήμανε ότι η επαναφορά των Σ.Σ.Ε. είναι προϋπόθεση για να επιστρέψει το ρυθμιστικό και προστατευτικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα. Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2ης αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
Το φετινό Συνέδριο του Economist λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εντελώς νέα φάση. Πρόκειται, μετά από πολύ καιρό, για μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης. Η χώρα βγαίνει από την εκκρεμότητα και προχωρά δυναμικά στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου και στη διόρθωση των απωλειών που άφησε η βαθιά ύφεση των προηγούμενων έξι ετών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
O κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι έχουμε μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους. Κι αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.  
Σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο πρέπει να θέσουμε σήμερα, τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη» και με απόλυτη προτεραιότητα την μείωση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για να φθάσουμε επιτέλους στην κανονικότητα τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας και απαντά στις επείγουσες ανάγκες της χώρας
Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δομικό μετασχηματισμό του κράτους, το χτύπημα στην άνιση και εκλεκτική φορολογική μεταχείριση, την μεγιστοποίηση της κοινωνικής απόδοσης και του τελευταίου ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου και την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
«Εστιάζουμε σε οκτώ άξονες στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: Την αγροτοδιατροφή, την υγεία, τα φάρμακα, τις ΤΠΕ, την ενέργεια, το περιβάλλον τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις κατασκευές, τον πολιτισμό και τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή:http://www.enikos.gr