27 Ιουν 2016

Στην Ισπανία… όλα τα ίδια μένουν

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ισπανικές εκλογές, αλλά και πάλι χωρίς να συγκεντρώνει το απαιτούμενο ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Τα exit polls και οι δημοσκοπήσεις για άλλη μια ...
φορά απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, καθώς δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό, ενώ οι Podemos, που εμφανίζονταν σε δημοσκοπήσεις και exit polls ως δεύτερο κόμμα, βρέθηκαν στην τρίτη θέση, όπως δηλαδή και στις εκλογές του 2015. Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ενισχύθηκε ελαφρά λαμβάνοντας το 32,95% και 137 έδρες, έναντι 123 το Δεκέμβριο, αλλά συνεχίζει να απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Το Σοσιαλιστικό κόμμα συγκέντρωσε 22,77% και 85 έδρες, οι Unidos Podemos 21,13% και 71 έδρες και οι Ciudadanos 12,97% και 32 έδρες. Οι Σοσιαλιστές έχασαν 5 έδρες και από 90 έπεσαν στις 85. Η συμμαχία Podemos - Ενωμένης Αριστεράς, Unidos Podemos, έχει ακριβώς τις ίδιες έδρες, ενώ τις έδρες τους να μειώνονται είδαν και οι Ciudadanos, από 40 το 2015, σε 32 το 2016.
Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 69,84%, ο νέο εκλογικό αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν άλλαξε σε τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.  Η μόνη ανατροπή που έφεραν τα νέα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αυτή στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών ( PSOE) και της συμμαχίας των Unidos Podemos. Πρόκειται για διάψευση των δημοσκοπήσεων που έφεραν την Αριστερή συμμαχία στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές στην τρίτη και να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην στήριξη μίας κυβέρνησης Podemos ή την εξαφάνισή τους από τον εκλογικό χάρτη.
Η επόμενη ημέρα της κάλπης στην Ισπανία οδηγεί και πάλι σε διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας. Ήδη ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα δήλωσε έτοιμος να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο μια συνεργασία των δύο κόμματων δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο, καθώς θα υπολείπεται επτά έδρες. Τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.
Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι. Αν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν συνεργαστούν τότε θα χρειαστεί μια ευρύτερη συνεργασία των τριών κομμάτων: Σοσιαλιστές με Unidos Podemos και Ciudadanos. Πάντως οι προσπάθειες κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές του 2015 δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Πηγή:http://tvxs.gr