20 Ιουν 2016

Οι Ευρωπαίοι θέλουν τη Βρετανία στην Ε.Ε., αλλά οι Γάλλοι το σκέπτονται

Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair. Τι θέλουν ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες; ...
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να παραμένει η Βρετανία στην ΕΕ. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία. Πάντως, τις μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν τις φοβίζουν οι συνέπειες του Brexit.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) που έγινε σε 6 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ (54%).
Μόνο το 1/5 τάσσεται υπέρ της εξόδου της, ενώ το 1/4 δεν εκφράζει γνώμη επί του θέματος.
Ειδικότερα στη Γερμανία και την Ιταλία η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ της παραμονής, ενώ σαφώς περισσότεροι είναι οι Πολωνοί και οι Ισπανοί.
Αντίθετα μόνο το 41% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ το 1/4 των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Βρετανικό δημοψήφισμα: Δημοσκοπική σύγχυση και διαστρεβλώσεις σπάνε νέα ρεκόρ
Συνολικά μόνο το 21% όλων των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit. Συγκεκριμένα, το 71% των υπέρμαχων της ΕΕ επιθυμούν την παραμονή  της Βρετανίας, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μόνο το 38% όσων είναι κατά της ΕΕ τάσσεται υπέρ του Brexit και σχεδόν το ένα τρίτο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το 25% δεν έχει γνώμη επί του θέματος.
Θετικό σημάδι για τις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι το 55% των Ευρωπαίων πολιτών είναι υπέρ της εμβάθυνσης. Τα ποσοστά ποικίλουν πολύ από χώρα σε χώρα. Οι Ισπανοί είναι υπέρ σε ποσοστό 78%, οι Ιταλοί σε ποσοστό 71%, ενώ στη Γερμανία 59%. Μόνο στη Βρετανία υπερέχουν οι σκεπτικιστές. Το 15% είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση ως έχει, ενώ το 30% θέλει λιγότερη Ευρώπη. Ειδικά στη Βρετανία το 43% θέλει λιγότερη Ευρώπη, το 31% περισσότερη και το 26% δηλώνει ικανοποιημένο με την κατάσταση ως έχει.
Το ερώτημα ενός πιθανού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ στη Γερμανία είναι υποθετικό αλλά ετέθη. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε αν θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ και η απάντηση των Γερμανών ήταν σε ποσοστό 62% Ναι. Στο, υποθετικό πάντα, ερώτημα Frexit ναι ή όχι, οι Γάλλοι τάχθηκαν υπέρ του Ναι σε ποσοστό μόνο 48%. Συμπερασματικά και στις 5 από τις έξι μεγάλες χώρες οι πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε περίπτωση ανάλογου δημοψηφίσματος.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, επίσης, δεν φοβάται το Brexit, ενώ μόνο το 10% βλέπει βελτίωση μετά το Brexit. Τ
Τον μεγαλύτερο φόβο από τις 5 μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ για τις συνέπειες του Brexit τον έχουν οι Πολωνοί και οι Γερμανοί. Οι μισοί απάντησαν πως ανησυχούν ότι η έξοδος της Βρετανίας θα ήταν κάτι κακό για την ΕΕ. Αντίθετα σχεδόν οι μισοί Γάλλοι απάντησαν ότι τα πράγματα θα είναι όπως και πριν στην ΕΕ. Δεν ανησυχούν επίσης ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Ισπανοί.
Ένα μικρό μέρος των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομία της ΕΕ θα αποδυναμωθεί με την έξοδο της Βρετανίας, και το ένα τρίτο φοβάται πως η Ευρώπη θα μειώσει τη δύναμή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και οι Βρετανοί; Μόλις το 55% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα χωρίς την ΕΕ. Το 13% των υπέρμαχων του Brexit πιστεύει μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αντίθετα, το 59% των υπέρμαχων της παραμονής θεωρεί ότι το Brexit θα χειροτερέψει την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία.
Πηγή:http://tvxs.gr