18 Ιουν 2016

Μπαν Κι Μουν: Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα που στάθηκε αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στο μεταναστευτικό εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έδωσε εύσημα και για τις ...
μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην οικονομία. Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ενώ έθεσε και το ζήτημα του Κυπριακού που βρίσκεται σε μία σημαντική περίοδο. Ο Μπαν Κι Μουν θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Λέσβο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο νησί, μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, και θα επισκεφθεί προσφυγικές δομές στο νησί.
Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόκληση που αντιμετώπισε η Ελλάδα με τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τόνισε πως βρίσκεται στη χώρα «για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».
«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την κατάσταση στην Ελλάδα» σημείωσε και έδωσε «συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη». Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τον ΟΗΕ και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεισφορά στην περιφερειακή ασφάλεια. «Έχουμε προκλήσεις στη Συρία. Οφείλουμε να συζητήσουμε πώς θα επέλθει μία πολιτική λύση. Να δούμε το ειρηνευτικό στη Μέση Ανατολή» είπε και τόνισε ότι «αυτές οι διαμάχες δίνουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων».
Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η επίσκεψη συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην περιοχή. Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του ΟΗΕ για την προώθηση της νομιμότητας και της σταθερότητας τόσο στην κρίση της Συρίας, όσο και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που είναι σε μία σημαντική περίοδο. «Είναι πρόβλημα παλιό και πρέπει να βρούμε μία βιώσιμη και αποδεκτή λύση. Σημαντικός ο ρόλος του ΟΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα πέρασε εκτός από την οικονομική κρίση και μία απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών» είπε και δήλωσε υπερήφανος για την αντιμετώπιση της πρόκλησης και την ανθρωπιά που επέδειξε ο λαός στους χιλιάδες ανθρώπους που έφταναν από το Αιγαίο στα ελληνικά νησιά. «Χάρη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που δίνουμε μάχη να διατηρηθεί, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και να μειώσουμε τις ειδήσεις για τους θανάτους ανθρώπων στη θάλασσα» σημείωσε.
Πηγή:http://tvxs.gr