7 Ιουν 2016

Στο 5% του ΟΤΕ «κολλά» η εκταμίευση της δόσης

Γερμανικό τελεσίγραφο για ολοκλήρωση των prior actions μέχρι την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών. Ο ΟΤΕ και το «Third Party Clause» είναι «καυτό» ζήτημα. Οι «παράξενες» αξιώσεις της τελευταίας στιγμής για ΤΑΙΠΕΔ. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.
Αγγελική Παπαμιλτιάδου 
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε στο EuroWorkringGroup για την τελική ρύθμιση των prior actions ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση όμως οι λεπτομέρειες όπως αυτή για την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ  στο ΤΑΙΠΕΔ μπλόκαραν την έγκριση των βοηθών των υπουργών οικονομικών του Eurogroup (EwG).
Πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις ανέφερε ....
στο Euro2day.gr ότι «οι Γερμανοί επέμεναν ότι όλα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών για να έχουν χρόνο να αποφασίσουν στο επόμενο EWG που θα γίνει την Πέμπτη στο Ελσίνκι.
«Εάν δεν υπάρξει ολοκλήρωση των prior action μέχρι το deadline, τότε η εκταμίευση μετατίθεται για αργότερα» ανέφερε η πηγή.
Αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή «σπρώχνει» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης αυτή την εβδομάδα «πριν την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθηνα στις 20 Ιουνίου».
Η πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις ανέφερε: «Υπάρχει θέμα με τον ΟΤΕ  που αφορά τρίτο μέρος (third party) που είναι η Deutsche Telecom. Μέχρι αύριο, για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει η DTνα δώσει συγκατάθεση. Εάν όχι τότε η Κομισιόν πρέπει να βρει ένα τρόπο να πείσει το EwG ότι μια «third party clause» που θα εισαχθεί στην αξιολόγηση είναι εγγύηση για την μεταβίβαση του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ».
Το ζήτημα αφορά την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ  στο ΤΑΙΠΕΔ. Για το συγκεκριμένο ποσοστό η Deutsche Telecom έχει «δικαίωμα πρώτης άρνησης». Το ερώτημα είναι αν καλείται να το εξασκήσει πριν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ή μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά της έναντι του ΤΑΙΠΕΔ.
Ένα δεύτερο θέμα που προς στιγμή μπλόκαρε τις συζητήσεις ήταν η γερμανική αξίωση για το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να τοποθετηθεί supervisory board και management board άμεσα, όμως, με παρέμβαση του Ντέκλαν Κοστέλλο ξεκαθαρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι το Σεπτέμβριο.
«Τα δύο prior actions για τις συντάξεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν υπογραφεί με υπουργικό διάταγμα και στάλθηκε στους θεσμούς. Αυτό με την ενέργεια έχει υπογραφεί και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της κυβέρνησης τις επόμενες ώρες». ανέφερε η πηγή.
«Οσο για το Ελληνικό, μέχρι αύριο αναμένουμε την υπογραφή του Memorandum of Understanding».
Με αυτές τις προϋποθέσεις, αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, ο εκπρόσωπος του ΕΣΜ είπε ότι είναι έτοιμος για την εκταμίευση τόσο του Ιουνίου, όσο και του Φθινοπώρου.

Πηγή: euro2day.gr