8 Ιουν 2016

Αθήνα προς Άγκυρα για την Αγία Σοφιά: Δεν έχετε φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

Ένας διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί για την περίοδο του Ραμαζανιού. ήδη κάθε πρωί έχει αρχίζει να διαβάζεται το Κοράνι από το χώρο που ...
αποτελεί μουσείο. Στο τελευταίο επεισόδιο η Αθήνα έδωσε μέσω κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών σκληρή απάντηση στην Άγκυρα σημειώνοντας ότι η Τουρκία  «δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα». «Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο ανέβασε τους τόνους μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.
Οι ίδιες πηγές απέρριψαν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς με την οποία η Ελλάδα εγκαλείται για το ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».
Η ανακοίνωση αυτή ήταν η απάντηση στην πρώτη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για «ακατανόητες εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα». Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες «δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».
Πηγή:http://tvxs.gr