10 Μαΐ 2016

Οι Podemos κατεβαίνουν στις εκλογές με την Ενωμένη Αριστερά

Οι Podemos συμμαχούν με την Ενωμένη Αριστερά για τις νέες βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία. Το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας συμμαχεί με τον βασικό του ανταγωνιστή στον χώρο της αριστεράς, την Izquierda Unida ...
(IU/Ενωμένη Αριστερά), καθώς επιδιώκουν από κοινού «να κερδίσουν ξανά τη χώρα για λογαριασμό των λαϊκών τάξεων», γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais.
Οι Podemos, που ιδρύθηκαν το 2014, και η Ενωμένη Αριστερά, διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, χαρακτηρίζουν ήδη ιστορική την «προ-συμφωνία» στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας.
«Συμφωνήσαμε στο ουσιώδες: θα πάμε μαζί στις εκλογές για να τις κερδίσουμε και περιμένω ότι τα μέλη μας, όπως και αυτά της IU, να αντιδράσουν σ' αυτή την ιστορική ευκαιρία συμμετέχοντας με ενθουσιασμό», δήλωσε ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Τη Δευτέρα, τα δύο κόμματα επισφράγισαν «μια προκαταρκτική εκλογική συμφωνία» την οποία θα θέσουν τώρα προς έγκριση στα μέλη τους, ενώ διαπραγματεύσεις πάνω σε πολλές λεπτομέρειες θα γίνουν αυτή την εβδομάδα.
Η συμφωνία εγγυάται ότι η IU (οικολόγοι-κομμουνιστές) θα λάβει τουλάχιστον το ένα έκτο των εδρών που ο συνασπισμός θα αποσπάσει κατά τις προσεχείς εκλογές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συμμαχία μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 58 έδρες στο Κογκρέσο - χωρίς να υπολογιστούν τα περιφερειακά κόμματα στην Καταλονία, τη Βαλένθια και τη Γαλικία, τα οποία συνεργάστηκαν στις τελευταίες εκλογές με τους Podemos, και μπορεί να προσθέσουν και πάλι τις έδρες τους στο κόμμα.
Το κοινό έγγραφο αποφεύγει θέματα στα οποία τα δύο κόμματα διαφωνούν, όπως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ή η πολιτειακή αλλαγή στην Ισπανία από τη μοναρχία στη δημοκρατία.
Ο στόχος της συμφωνίας είναι «να ξανακερδίσει τη χώρα για τις λαϊκές τάξεις» και «να ηττηθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP)», δηλώνουν.
* Στην κεντρική φωτογραφία οι ηγέτες των δυο κομμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν στο τέλος κοινής εκδήλωσης των δυο κομμάτων
Πηγή:http://tvxs.gr