17 Μαΐ 2016

Μίζες, ξέπλυμα και offshore στο κατηγορητήριο για το ζεύγος Μαρτίνη

«Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχες, διαχειρίσθηκες και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης ενώ παράλληλα χρησιμοποίησες τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη ...
διακίνηση παράνομων εσόδων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα». Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει το κατηγορητήριο που καλείται να αντικρούσει την Παρασκευή στον Ανακριτή Διαφθοράς ο άλλοτε επικεφαλής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης.
Στον κατηγορούμενο, που συνελήφθη μαζί με την σύζυγο του για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αποδίδεται η πρόκληση σκόπιμης βλάβης στην περιουσία του νοσοκομείου το 1998, η οποία προσδιορίζεται στο ποσό των περίπου 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να ήταν το «δώρο» της εταιρίας «Hospitalia International» στον Ανδρέα Μαρτίνη για την επιλογή της σε έργο προμήθειας του «Ερρίκος Ντυνάν».
«Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολ. σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία» αναφέρει το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ανακριτής Διαφθοράς Σπύρος Τσιρώνης, ο οποίος τονίζει πως το «δώρο» του Ανδρ. Μαρτίνη προήλθε από την επιβάρυνση του τιμήματος και μάλιστα με ασαφή αιτιολογία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών. «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικά μάρκα, το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα, προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γεωργία Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού... προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».
Κατά τον δικαστικό λειτουργό, το ζευγάρι έχει τελέσει «κατ’ επάγγελμα» βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακά το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, καθώς «διαμόρφωσε υποδομή», ώστε να αποκρύψει τα χρήματα. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών, εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κ.λπ., προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυρίων μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας, προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και της συζύγου σου Γεωργία Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών».
Για την αγορά του ακινήτου που χώρους του νοικιάζει το MEGA, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «στις 9/8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises, ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Business Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου. Στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης έναντι 10 εκατ. δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων εσύ παρακράτησες για τον εαυτό σου εφ’ όρου ζωής την επικαρπία. Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ».
Σύμφωνα με τον ανακριτή, κατά χρονικό διάστημα 15ετίας ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του εισέπρατταν μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως «με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».
Πηγή:http://tvxs.gr