4 Μαΐ 2016

Eurogroup: Μόνο με συμφωνία - πακέτο για μέτρα και χρέος θα δοθεί η δόση

Καθαρό μήνυμα ότι για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτείται συνολική συμφωνία, τόσο στο βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ όσο και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους (δηλαδή, και στον μηχανισμό για τα «προληπτικά μέτρα»), στέλνει το ...
Eurogroup εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. Στην ανακοίνωσή του, με την οποία ορίζει και την ατζέντα της συνεδρίασης της 9ης Μαΐου, το Eurogroup τονίζει ότι, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση προς την Αθήνα, θα «πρέπει να συνυπάρχουν» τόσο η συνολική δέσμη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων όσο και η βιωσιμότητα του χρέους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται.
Η σαφής αυτή σύνδεση των δύο θεμάτων καθιστά ακόμη πιο πιθανή την μετάθεση της τελικής συμφωνίας στο τακτικό  Eurogroup της 24ης Μαΐου, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα να καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει στο θέμα των «προληπτικών» μέτρων που ζητά το ΔΝΤ και της βιωσιμότητας του χρέους.
Πηγή:http://tvxs.gr