17 Μαΐ 2016

Υπόθεση ΕΥΔΑΠ – Όλο το ιστορικό

Επειδή πολλά γράφονται και πολύ περισσότερα λέγονται για την «υπόθεση ΕΥΔΑΠ», σχετικά με την διανομή των λογαριασμών ύδρευσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από όψιμους ενδιαφερόμενους που δεν έβγαλαν άχνα όσα χρόνια χάνονταν τόσοι και τόσοι μεγάλοι πελάτες, ψάξαμε όλο το ....
ιστορικό και σας το παρουσιάζουμε σήμερα.

Η ΕΥΔΑΠ με την 1433/2013 διακήρυξή προκήρυξε δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ και η ACS. Η προσφερόμενη τιμή από τα ΕΛΤΑ ήταν χαμηλότερη από αυτή που προσέφερε η ACS, η οποία όμως στη συνέχεια προσέφυγε, κατά της οικονομικής προσφοράς των ΕΛΤΑ, με ένσταση της ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) προβάλλοντας ως λόγο ότι η οικονομική προσφορά των ΕΛΤΑ παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας και της αποφυγής των διακρίσεων και βάλλει ευθέως κατά του ελεύθερου ανταγωνισμού.


Η Ε.Ε.Τ.Τ. στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 743/011/18.12.2014 απόφασή της, έκρινε ότι, τα ΕΛΤΑ με την τιμή που προσέφεραν στο διαγωνισμό καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο χώρο των Μεταφορών, μέσω της πρακτικής «επιθετικής τιμολόγησης» για την παροχή της υπηρεσίας του ομαδικού επιστολικού Ταχυδρομείου.

Την απόφαση αυτή τα ΕΛΤΑ την προσέβαλαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η προσφυγή συζητείται τον προσεχή Ιούνιο.


Μετά την έκδοση της απόφασης από την Ε.Ε.Τ.Τ., η ΕΥΔΑΠ κατακύρωσε το διαγωνισμό στην ACS στις 30.09.2015. Αυτή την απόφαση την προσέβαλαν τα ΕΛΤΑ με προδικαστική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προσφυγή αυτή συζητήθηκε στις 11.01.2016 και εκδόθηκε σχετική απόφαση στις 17/03/2016  του Δικαστηρίου που την απέρριψε.


Στη συνέχεια, η ΕΥΔΑΠ απέστειλε το σχέδιο της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον κατά νόμο σχετικό έλεγχο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, έκρινε ότι η σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ACS πληροί όλα τα στοιχεία της νομιμότητας και με απόφασή του ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε από την ΕΥΔΑΠ στα ΕΛΤΑ στις 4/5/2016.


Η νέα Διοίκηση ανέλαβε στις 19/04/2016 και ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω και με διαμορφωμένη ήδη την κατάσταση που παρέλαβε για το θέμα αυτό, θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δικαστική και εξώδικη δυνατότητα για να προασπίσει τα συμφέροντα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ.