30 Μαΐ 2016

Χάσμα κυβέρνησης – δανειστών για την επιστροφή του ΕΚΑΣ

Η πρώτη κόντρα που προέκυψε, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών Εκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές, αφορούσε στο ασφαλιστικό και ....
συγκεκριμένα στο ΕΚΑΣ.
Κατά τη συζήτηση των δύο πλευρών προέκυψε ουσιαστική διαφωνία, καθώς η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, υποστήριξε πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το α΄ εξάμηνο του 2016. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, επικαλέστηκε την παραπάνω απόφαση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, η οποία μάλιστα ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.
Η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ του α' εξαμήνου 2016, που ανέρχεται σε περίπου 84 εκατ. ευρώ, από τους 80.000-100.000 που το χάνουν με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα καλυφτεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι δεν θα αλλάξει το ασφαλιστικό των μικρών επιχειρήσεων, με δραστηριοποίηση σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Real σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές ζήτησαν να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η πρόβλεψη για κάλυψη μέσω του ασφαλιστικού συστήματος του εργατικού ατυχήματος, και την κάλυψη του κινδύνου από την ιδιωτική ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποκλείστηκε από την ελληνική κυβέρνηση εξ’ αρχής.
Διαφωνίες προέκυψαν και στο θέμα των δανείων που τελούν υπό την εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να κλείσει το θέμα σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες του μνημονίου.
Η τρίωτη τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε και τα θέματα που μένουν ανοιχτά θα συζητηθούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε νέες τηλεδιασκέψεις αύριο και μεθαύριο.


Πηγή: enikonomia.gr