15 Μαΐ 2016

ΣτΕ: Συνταγματική η μεταβίβαση των μικρών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, και τη μεταβίβαση σε τρίτους, των μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής. Οι σύμβουλοι Επικρατείας με 28 αποφάσεις τους, απέρριψαν ως αβάσιμους ...
τους ισχυρισμούς Δήμων, Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και κατοίκων που ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, κρίνοντας ότι η  μεταβίβαση αποσκοπεί σε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.
Συγκεκριμένα οι δικαστές υπογράμμισαν πως σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορούσε 46, από τα 900 μικρά και τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα όποια δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένοι τουριστικοί λιμένες οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοική διαδρομή έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Δήμοι  Γλυφάδας, Σκύρου, Σκιάθου, Πόρου, Μυκόνου, Επιδαύρου Ζακύνθου και Ρεθύμνου, τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Πύργου για το λιμένα Κατακώλου, Νότιας Δωδεκανήσου για το λιμένα Μανδρακίου Ρόδου και Νότιας Δωδεκανήσου για τους λιμένες Ρόδου και Ύδρας, κάτοικοι Αλίμου, Γλυφάδας, Μυκόνου, Ύδρας, Ρόδου, Κω Ρεθύμνου, Σούδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιτέας και Κατακώλου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης και η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr