12 Μαΐ 2016

Κινητικότητα για το χρέος εν μέσω σιγής του ΔΝΤ

Κρίσιμες συναντήσεις βρίσκονται στην ατζέντα κυβερνητικών στελεχών μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης στις 24 Μαΐου. Την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συνάντησε στο ....
υπουργείο, τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup, οι βασικές παράμετροι της διευθέτησης του ζητήματος του δημόσιου χρέους και οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και της ευρωζώνης.
Τον Νέιθαν Σιτς είδε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Συνάντηση Λιου - Παππά

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, βρέθηκε χθες στη Γαλλία. Σήμερα, επισκέφθηκε την Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχος και αύριο θα επισκεφτεί την Ιταλία.
Στη χώρα μας, οι επαφές επικεντρώθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα και την πρώτη αξιολόγηση αλλά και στις συζητήσεις με την Ευρώπη για σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας.
Την Πέμπτη, οι επαφές συνεχίζονται σε Αμερικανικό έδαφος. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Το ελληνικό χρέος αναμένεται να απασχολήσει τους δύο άνδρες.

Η στάση του ΔΝΤ

Και ενώ οι επαφές πυκνώνουν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ανοίγει τα χαρτιά του.
Αναλυτές εκτός Ταμείου από την Ουάσινγκτον εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το αν το κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup έχει αφήσει ικανοποιημένο το ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστική η φράση υψηλόβαθμου οικονομικού αναλυτή σε κορυφαίο ινστιτούτο οικονομικής σκέψης στην αμερικανική πρωτεύουσα που δήλωνε ότι «οι Ευρωπαίοι έδειξαν μάλλον να παίρνουν αψήφιστα τις υποδείξεις που τους έκανε η Κ. Λαγκάρντ στην επιστολή της πριν το Eurogroup».
Όπως όλα δείχνουν η προσοχή και το ενδιαφέρον από πλευράς ΔΝΤ εστιάζεται στις τεχνικές λεπτομέρειες των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους που τελούν υπό επεξεργασία.
Και ενώ οι εξελίξεις μοιάζουν απρόβλεπτες έντονα ακούγεται το σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ ως ακόμα μία άσκηση πίεσης του Ταμείου για να φέρει την κατάσταση το επόμενο διάστημα στα δικά του μέτρα.

Πηγή:  efsyn.gr