16 Μαΐ 2016

Υπό ελληνικό έλεγχο το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας

Ποιες είναι οι 19 αποκρατικοποιήσεις. Υπό δημόσιο έλεγχο ενέργεια και νερό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ, ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ
Υπό ελληνική κυριαρχία θα τελεί το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Το ζήτημα του Ταμείου -και ιδιαίτερα το ....
κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων- αποτέλεσε σημαντικό σημείο τριβής των δύο πλευρών, με την τελική συμφωνία να περιλαμβάνει 19 πωλήσεις μετοχικών πακέτων εταιρειών του Δημοσίου. Ωστόσο, το κράτος εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο στις περισσότερες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, καθώς ορισμένα από τα πακέτα που θα πωληθούν είναι μειοψηφικά. Στο Ταμείο δε θα περιλαμβάνονται γενικά περιουσιακά στοιχεία προς ιδιωτικοποίηση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών που θα μεταφέρονται θα αναπτύσσεται με σκοπό την αύξηση της αξίας τους και των εσόδων του κράτους από αυτά.

Σε ελληνικά "χέρια" ο έλεγχος του Ταμείου

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, "το νέο Ταμείο δεν είναι Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο σκοπός και η αποστολή του είναι τελείως διαφορετικά από αυτά του ΤΑΙΠΕΔ". Σύμφωνα με αυτά, σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρώσει κάτω από έναν ενιαίο φορέα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο για την καλύτερη διαχείρισή τους, μέσω της οποίας θα επιτυγχάνει την αποτελεσματική χρήση και αύξηση εσόδων από την εκμετάλλευσή τους, την αποπληρωμή του χρέους και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως μοναδικός μέτοχος και ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών.

Άλλο Εποπτικό... άλλο Διοικητικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής του Ιουλίου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμετέχουν στην εποπτεία της λειτουργίας του Ταμείου. Η εποπτεία ασκείται από ένα πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board), η πλειονότητα του οποίου καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση (3/5). Ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου δεν είναι ο πρόεδρος του Ταμείου. Δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και είναι υπεύθυνος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του, για τη συνολική ορθή λειτουργία και εκπλήρωση του σκοπού του Ταμείου, την τήρηση του καταστατικού, την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία επιλογής. Για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, το Εποπτικό Συμβούλιο θα συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομικών (ως μοναδικό μέτοχο) τόσο στην αρχή της διαδικασίας, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προσώπου που είναι κατάλληλο για τη θέση, όσο και -στο τέλος της διαδικασίας- όταν θα γίνει η τελική επιλογή από τη λίστα των επικρατούντων υποψηφίων.

Θυγατρική του νέου Ταμείου το ΤΑΙΠΕΔ

Όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, στη διοίκηση του οποίου καταλογίζονται ευθύνες από στελέχη της κυβέρνησης για την αύξηση του αριθμού των αποκρατικοποιήσεων από 9 σε 19, αυτό θα λειτουργήσει ως θυγατρική εντός του Ταμείου μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπλήρωση του συγκεκριμένου σκοπού του, όπως αυτός καθορίζεται στο πρόσφατο Asset Development Plan. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του θα μεταφερθούν στο Ταμείο για διαχείριση και όχι ιδιωτικοποίηση.
Σε περίπτωση που τα διοικητικά όργανα του Ταμείου κρίνουν, σε βάθος χρόνου, ότι πρέπει να γίνει ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου, είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν την πρότασή τους στον μέτοχο (υπουργό Οικονομικών). Η ιδιωτικοποίηση μπορεί να προχωρήσει μόνο με την έγκρισή του.

Η λίστα των 19 αποκρατικοποιήσεων

Στις ήδη γνωστές 9 αποκρατικοποιήσεις (Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), προστίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής 10:
- ΕΛ.ΠΕ.: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, το 42% να ανήκει στον όμιλο Λάτση, ενώ το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για εταιρεία για την οποία υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
- ΔΕΗ: Οι θεσμοί ζητούσαν την πώληση του 51% της ΔΕΗ, δηλαδή να μεταβιβαστεί το επιπλέον 34% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη κατέχει το 17%, ώστε στο Ταμείο να περάσει το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν θα γίνει και το κράτος θα κρατήσει τον έλεγχο της επιχείρησης.
- ΔΕΠΑ: Το 65% της ΔΕΠΑ κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η ΔΕΠΑ είναι ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου και κατέχει το 51% των Εταιρειών Διανομής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που προμηθεύουν τους πελάτες λιανικού εμπορίου στις αντίστοιχες περιοχές. Το 35% των μετοχών ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ.
- ΕΥΔΑΠ: Σε κάθε περίπτωση, θα πωληθεί μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ, καθώς υπάρχει δέσμευση ότι το 50% συν 1 μετοχή θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, βάσει και της απόφασης του ΣτΕ. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 27% της ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να πωληθεί ποσοστό 11%.
- ΕΥΑΘ: Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει σήμερα το 74,02% των μετοχών της εταιρείας. Και εδώ ισχύει η δέσμευση ότι το 50% συν 1 μετοχή θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, βάσει και της απόφασης του ΣτΕ. Όμως το υπόλοιπο 23% αναμένεται να οδεύσει προς πώληση.
- ΕΛΤΑ: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο για την αξιοποίησή τους.
- ΟΤΕ: Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το 6% του ΟΤΕ και τα δικαιώματα ψήφου επιπλέον 4% των μετοχών που ανήκουν στο ΙΚΑ.
- Εγνατία Οδός: Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη τριών συμβούλων για τον σχεδιασμό της παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού καθώς και τριών κάθετων οδικών αξόνων.
- Μαρίνες: Συζητείται παραχώρηση ορισμένων μαρίνων για 40 χρόνια.
 
Πηγή: avgi.gr