26 Μαΐ 2016

«Φουντώνει» το μέτωπο των απεργιών στη Γαλλία

Την τελευταία εβδομάδα εργαζόμενοι που ανήκουν στη CGT απέκλεισαν διυλιστήρια πετρελαίου 
Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Euro 2016. Μετά τα διυλιστήρια και τις δεξαμενές καυσίμων, τα λιμάνια και τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο «χορό» των απεργιών μπαίνει και το ....
προσωπικό των 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
Η αντιπαράθεση γύρω από τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας επεκτείνεται και λαμβάνει πλέον διαστάσεις σύγκρουσης ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και στη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT. 
Το προσωπικό στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας τάχθηκε σε ψηφοφορίες που διεξήχθησαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας την Πέμπτη δήλωσε την Τετάρτη στέλεχος του συνδικάτου CGT στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ειδικοί σημειώνουν πως η απεργιακή κινητοποίηση είναι απίθανο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς υπάρχει νόμος που επιβάλλει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς όταν κηρύσσονται απεργίες, ενώ η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει ενέργεια από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη.
Την τελευταία εβδομάδα εργαζόμενοι που ανήκουν στη CGT απέκλεισαν διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε ελλείψεις καυσίμων σε μεγάλα τμήματα της Γαλλίας.
«Εδώ και δύο ημέρες, καθώς υπήρχαν προβλήματα λειτουργίας στη διύλιση, αποκλεισμός σε δεξαμενών, αρχίσαμε, σε συνεργασία και τις αρχές, να χρησιμοποιούμε τα αποθέματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Ενωσης Πετρελαϊκών Βιομηχανιών (Ufip) Φρανσίς Ντυσέ.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι δυνάμεις ασφαλείας ήραν τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων του Ντουσί λε Μιν στη βόρεια Γαλλία.
Η άρση του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Μασσαλίας με τη δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη προκάλεσε την κλιμάκωση της κινητοποίησης των συνδικάτων
Έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας έχουν αποκλειστεί από τους απεργούς.

Πηγή: efsyn.gr