23 Μαΐ 2016

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Ο 72χρονος πολιτικός των Αυστριακών «Πρασίνων» που «νίκησε στο νήμα» τον ακροδεξιό υποψήφιο και ξενοφοβικό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ είναι απόγονος μεταναστών και προσφύγων. Ειδικότερα, ...
ο Βαν ντερ Μπέλεν γεννήθηκε το 1944 στη Βιέννη. Ο πατέρας του είναι απόγονος ρώσων αριστοκρατών ολλανδικής καταγωγής που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους όταν οι μπολσεβίκοι νίκησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Η οικογένεια Βαν ντερ Μπέλεν εγκαταστάθηκε αργότερα στην τότε ανεξάρτητη Εσθονία. Εκεί ο πατέρας του γνώρισε και παντρεύτηκε μια Εσθονή, την Αλμα.
Το 1940, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα του Στάλιν κατέλαβαν την δημοκρατία της Βαλτικής, το ζευγάρι έφυγε από τη χώρα καταφεύγοντας σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Γερμανία. Τελικά αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Αυστρία, που εκείνη την εποχή ήταν μια επαρχία της ναζιστικής Γερμανίας.
Σύμφωνα, λοιπόν με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του.
O Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε σε απόλυτους αριθμούς 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.
Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.
Πηγή: bbc.com
Πηγή:http://www.enikos.gr