15 Μαΐ 2016

Το «σχέδιο εξόδου» και οι δύο μεγάλοι στόχοι Τσίπρα

Tvxs Ανάλυση
Μια υπερ - δόση έως και 11 δις ευρώ, το άνοιγμα της «στρόφιγγας Ντράγκι» προς τις τράπεζες κι ένα παράλληλο μπαράζ νομοθετικών και θεσμικών παρεμβάσεων συγκροτούν το σχέδιο του Μαξίμου για την έξοδο από το τούνελ της 15μηνης διαπραγμάτευσης ...
και τη μετάβαση στην εποχή του «πολιτικού έργου και του πολιτικού οράματος», όπως χαρακτηριστικά λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Το ιδανικό επιστέγασμα, δε, του σχεδίου αυτού αποτελεί για την κυβέρνηση μια, σχετικά γρήγορη, έξοδος στις αγορές – μια έξοδος, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιορίζει μέσα στο 2017 και, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα είναι «μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας οργανωμένη και διασφαλισμένη» και, σε καμία περίπτωση, δεν θα μοιάζει με το… απονενοημένο διάβημα του Αντώνη Σαμαρά και του γαλάζιου «success story» του 2014.
Τα ορόσημα του 2017 και του 2018
Τον οδικό χάρτη αυτού του εγχειρήματος «εξόδου» από την εθνική, μνημονιακή μελαγχολία δίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τη σημερινή συνέντευξή του στη RealNews και συμπυκνώνεται στους εξής δύο κομβικούς στόχους: Επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2017 και οριστική έξοδο από τα Μνημόνια «ίσως και νωρίτερα» από τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Είναι δύο στόχοι που είναι δύσκολο μεν να επιτευχθούν, αλλά στο Μαξίμου θεωρούν πως, με την προϋπόθεση μιας καλής συμφωνίας με τους δανειστές στις 24 Μαΐου, είναι ρεαλιστικοί.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει – υπό θετικές συνθήκες πάντοτε – την έκδοση ενός μεσοπρόθεσμου ομολόγου, πιθανότατα τριετούς, προς τα τέλη του 2017.
Προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει έως τότε και η δεύτερη αξιολόγηση, γεγονός που θα έχει δώσει κατά το κυβερνητικό επιτελείο, κι ένα ισχυρό σήμα σε επενδυτές και αγορές πως στην Ελλάδα «παγιώνεται πλέον κλίμα νέας και ουσιαστικής σταθερότητας».
Το «πρόωρο» τέλος του Μνημονίου
Το δεύτερο μεγάλο βήμα, η «πρώιμη» έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο περιλαμβάνει πολύ περισσότερες προϋποθέσεις και ακόμη πιο ιδανικές συνθήκες: Το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέξει και να αποδώσει ταχύτατα, οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνον να επιτευχθούν αλλά και να υπερκεραστούν, και βεβαίως, να μην υπάρξει εμπλοκή με τους δανειστές στο θέμα του χρέους.
«Γιατί η Κύπρος και όχι εμείς», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός βουλευτής αναφερόμενος στην οριστική έξοδο της Κύπρου από την επιτροπεία. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι η Λευκωσία πριν βγει από το Μνημόνιο πέρασε μέσα από ένα bail in, από σκληρές μεταρρυθμίσεις που άγγιξαν ευαίσθητα πεδία του κράτους και της επιχειρηματικότητας και, κυρίως, δεν είχε χρέος 300 δις ευρώ προς τους δανειστές…
Πηγή:http://tvxs.gr