27 Μαΐ 2016

Τέλος στον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Γαλλία

Ένα βήμα πίσω έκαναν σήμερα οι εργαζόμενοι της Γαλλίας που διαμαρτύρονται για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, κηρύσσοντας την άρση του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας. Ο αγώνας τους κόντρα στο νέο νομοσχέδιο ...
που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις δεν σταματά όμως, καθώς παραμένουν στις επάλξεις, προαναγγέλοντας νέες μεγάλες κινητοποιήσεις. Ανυποχώρητος για τη μεταρρύθμιση εμφανίζεται στον αντίποδα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Αποκλεισμός τέλος
Ήρθη σήμερα ο αποκλεισμός σε όλες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Γαλλία από τους πολέμιους της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και μονάχα σε έναν σταθμό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις,.
«Ο αποκλεισμός σε όλες τις εγκαταστάσεις ήρθη και πλέον η πρόσβαση είναι ελεύθερη, εκτός από εκείνη στο Γκαρζενβίλ (περιοχή Παρισιού) όπου η απεργία συνεχίζεται» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος διευκρίνισε ότι σε 15 σταθμούς αποθήκευσης εκ των 100 που απαριθμεί η χώρα ο αποκλεισμός έχει αρθεί χωρίς να καταγραφθεί κανένα επεισόδιο με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Ο αποκλεισμός είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, με ουρές χιλιομέτρων να παρατηρούνται στα πρατήρια που είχαν αρχίσει να ξεμένουν. Αυτή τη στιγμή συνολικά γύρω στο 20% των πρατηρίων καυσίμων αντιμετωπίζει προβλήματα, όμως αυτό βελτιώνεται παντού, σε όλες τις περιοχές.
Ο πετρελαϊκός όμιλος Total γνωστοποίησε ότι στο δίκτυό του, που αποτελείται από 2.200 βενζινάδικα, λίγο λιγότερο από το 1/3 εξ αυτών (οι 741) δεν λειτουργούν καθόλου ή μερικώς και ότι σχεδόν 70 έχουν επιταχθεί από τις αρχές προκειμένου να προμηθεύουν με καύσιμα τις υπηρεσίες που έχουν προτεραιότητα.
Ούτε βήμα πίσω από τον Ολάντ
Νωρίτερα, από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τους διαμήνυσε ότι ο νόμος θα περάσει και θα εφαρμοστεί κανονικά.
«Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να δημιουργούμε δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία».
Για τον Φρανσουά Ολάντ, «ο διάλογος είναι πάντα δυνατός, ωστόσο ποτέ δεν στηρίζεται σε τελεσίγραφα», όπως είπε. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα κεντρικό συνδικάτο με ιστορία που μπορεί να πει τι θα είναι ο νόμος ή τι δεν πρέπει να είναι ο νόμος», είπε, αναφερόμενος στο CGT.
Ο πρόεδρος Ολάντ άφησε, ωστόσο, ένα παράθυρο για αλλαγές. «Το κείμενο θα έλθει στη Γερουσία και ακολούθως θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση και σε αυτό το πλαίσιο, εκεί, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και, προς το παρόν, πουθενά αλλού», συνέχισε.
«Θέλω να μπορέσουμε να φθάσουμε μέχρι το τέλος», είπε, προσθέτοντας πως «οι Γάλλοι θα κρίνουν» όταν το κείμενο τεθεί «σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο».
Αναφερόμενος στο άρθρο 2 του νόμου που αναφέρεται στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων στο θέμα της κατανομής του χρόνου εργασίας, και ευρύτερα στη «φιλοσοφία του κειμένου», ο Ολάντ είπε: «Όλο αυτό πρέπει να διατηρηθεί», ακόμη και αν «πρέπει να αποσαφηνιστεί, να παρουσιαστεί σε εκείνες και εκείνους που μπορεί να έχουν ακόμη ερωτήσεις».
Στις επάλξεις οι εργαζόμενοι
Παρά την απόφαση τους για άρση του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι παραμένουν στις επάλξεις.
Μετά από μία σειρά μεγάλων διαδηλώσεων, καλούν σε νέα πανεθνική κινητοποίηση στις 14 Ιουνίου. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία. τα συνδικάτα της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μιας «ψηφοφορίας των πολιτών» στις επιχειρήσεις, στις διοικήσεις και στους χώρους σπουδών.
Χθες, άλλωστε, μαζική ήταν η συμμετοχή στην διαμαρτυρία στην οποία είχαν καλέσει τα πιο ισχυρά συνδικάτα της Γαλλίας σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών. Από τις διαδηλώσεις δεν έλειψαν οι συγκρούσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα 77 άνθρωποι να συλληφθούν.
Τα συνδικάτα, που ζήτησαν να συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να λάβουν απάντηση στο αίτημά τους, εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για τη σιωπή της εκτελεστικής εξουσίας επικρίνοντας «την επιμονή της να μην αποσύρει το σχέδιο νόμου».
Οι κινητοποιήσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί βαθιά την γαλλική κυβέρνηση, καθώς σε δύο εβδομάδες ξεκινάει στη γαλλική πρωτεύουσα το ποδοσφαιρικό Euro 2016.
Πηγή:http://tvxs.gr