3 Απρ 2016

Ο Τσίπρας ξετυλίγει το "δώρο" του WikiLeaks! - Μπαράζ επαφών με τα ισχυρά "χαρτιά" της διαπραγμάτευσης - Τα θα επιδιώξει η κυβέρνηση

- Τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική φάση και οι "καυτοί" διάλογοι Τόμσεν - Βελκουλέσκου αλλάζουν το σκηνικό
- Στον "τοίχο" βρίσκεται η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς κυβέρνηση και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν τη διάψευση του ΔΝΤ, κάτι που δεν ...
έχει συμβεί ακόμα
- Οι εκπρόσωποι των ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM κάθισαν στον... εδώλιο την Ντέλια Βελκουλέσκου
- Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με Μέρκελ, Ντράγκι και Σουλτς
- Ασκούνται πιέσεις από παντού να κλείσει η αξιολόγηση
- Στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ
- Πιτέλα: Οι διαρροές σχετικά με το ΔΝΤ, εάν επιβεβαιωθούν, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Ταμείου
Η αποκαλυπτική συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το μέλλον της Ελλάδας ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους της κυβέρνησης για το "παιχνίδι" των δανειστών ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και ταυτόχρονα να "φουντώσει" τις ανησυχίες του Μεγαρου Μαξίμου για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών την ώρα που η διαπραγμάτευση μπαίνει από τη Δευτέρα στην τελική της φάση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στις αποκαλύψεις σαν έτοιμο από καιρό, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει σε υψηλούς τόνους "δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη" και να προ-καλεί την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ "να διαψεύσει ότι η στρατηγική του Ταμείου είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα".
Βέβαια από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι μεταξύ των δανειστών υπάρχει πολυεπίπεδος "εμφύλιος πόλεμος" μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, Μερκελ και Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Τόμσεν, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για μείγμα της προσαρμογής στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου σε συνδυασμό με την απομείωση του χρέους.

Εδώ και καιρό, από τη προεκλογική περίοδο μάλιστα των εκλογών του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, γνωρίζοντας ότι μπορεί να πιέζει για τη ρύθμιση του χρέους, ταυτόχρονα όμως ζητά την προώθηση σκληρών μέτρων και μεταρρυθμίσεων την ώρα που οι Ευρωπαίοι και ιδίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την μια θεωρούν επιβεβεβλημένη την παρουσία στο ρόλο του "κακού μπάτσου" και από την άλλη θα ήθελαν να το "ξεφορτωθούν" για να αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν την ελληνική κρίση χωρίς την "τεχνογνωσία" του Ταμείου
Οι επιστολές του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου τους Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη αποτυπώνουν τις θέσεις-απόψεις της κυβέρνησης καθώς καταγράφουν την "βαθύτατη ανησυχία" ενόψει της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης, αλλά και την ανάγκη
- για μια ενιαία και σαφή στάση των Ευρωπαίων απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος
- για γρήγορη και αποτελεσματικη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος
- για να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου
Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, καθώς θεωρεί ότι τηρεί και εφαρμόζει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άρπαξε από τα μαλλιά το..."δώρο" των WIKILEAKS αφού με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου είχε χθες και σήμερα σειρά τηλεφωνικών επαφών
- με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους όπως με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ
- αύριο θα έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες, όπως αναφέρει το Γραφείο του Πρωθυπουργού "διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο".
Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που επί της ουσίας αφενός αμφισβητούν τις αποκαλύψεις και αφετέρου επιχειρούν ούτε λίγο ούτε πολύ να καλλιεργήσουν μέσω των social media...σκάνδαλο "υποκλοπών" εις βάρος της χώρας και του ΔΝΤ!
"Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να καταδικάσουν όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ή, τουλάχιστον, να ζητήσουν εξηγήσεις από το ΔΝΤ, έχουν αναλάβει, από χτες, τον ρόλο του αυτόκλητου υπερασπιστή και συμπαραστάτη του ΔΝΤ. Από τη ζέση τους, μάλιστα, έφτασαν μέχρι το σημείο να εγείρουν θέμα ασφάλειας και απορρήτου των επικοινωνιών. Ο κόσμος τους έχει πάρει πια χαμπάρι. Έχει καταλάβει πόσο σκληρά διαπραγματεύονταν, έχει συνειδητοποιήσει με ποιανού το μέρος είναι" σχολιάζει η Κουμουνδούρου.
Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις του WikiLeaks “οδηγούν” μέσα στην εβδομάδα την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν στο Βερολίνο, όπου είναι προγραμματισμένο να βρεθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung” ο Πολ Τόμσεν θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Reuters, στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει τη Δευτέρα στην Ολλανδία ο Πολ Τόμσεν.
Αρχίζει η διαπραγμάτευση
Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των θεσμών και αύριο αναμένεται να αρχίσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Σους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος.

«Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.
Πιτέλα: Το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις
Οι διαρροές σχετικά με το ΔΝΤ, εάν επιβεβαιωθούν, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Ταμείου και δείχνουν ότι επιδιώκει πολιτικούς σκοπούς και γι αυτό θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Αν επιβεβαιωθεί η πρόσφατη είδηση σχετικά με τη διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό θα θέσει και πάλι υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και το κύρος του ΔΝΤ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί ως πολιτικό όργανο, με επιδίωξη πολιτικών στόχων. Εμείς περιμένουμε μια επίσημη διάψευση από το ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Πιτέλα .

«Αναμένουμε επίσης ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όλοι οι θεσμοί θα συμφωνήσουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με την αξιολόγηση και καλούμε το ΔΝΤ να μην βάζει αδικαιολόγητα εμπόδια σε αυτήν. Μια συμφωνία για εκλογίκευση των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι απαραίτητο για να επανέλθουν οι συζητήσεις για μια ρεαλιστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν σοβαρά αυτή την ευκαιρία, ώστε να μην πέσει το βάρος μιας νέας επικίνδυνης συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στους ώμους της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Η Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο και κάθε αναβολή συμφωνίας εκ μέρους του ΔΝΤ, κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την Ένωση και να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το βρετανικό δημοψήφισμα. Το ΔΝΤ παίζει με τη φωτιά και το παροτρύνουμε να σταματήσει με αυτή την ανεύθυνη διπλωματία των άκρων» καταλήγει η δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Μ.Α.  
Πηγή:http://www.newsit.gr