5 Απρ 2016

Σε δύσκολη θέση ο Κάμερον για την εμπλοκή του πατέρα του στα Panama Papers

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε σήμερα πιέσεις και κλήθηκε να λογοδοτήσει για την οικογενειακή του περιουσία, καθώς το όνομα του πατέρα του Ίαν εμπλέκεται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής Panama Papers. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο ...
BBC, μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω έγγραφα, ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε ένα επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ρωτήθηκε αν η σημερινή οικογενειακή περιουσία του βρίσκεται στο υπεράκτιο fund, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει μέσω ενός εκπροσώπου ότι αυτό είναι «ιδιωτική υπόθεση». Είχε δώσει την ίδια απάντηση το 2012, όταν είχαν έρθει στο φως οι πρώτες πληροφορίες για τις υπεράκτιες επενδύσεις του πατέρα του Ίαν, ο οποίος πέθανε το 2010.
Όμως, κυβερνητική πηγή δήλωσε σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα μερίδιο σε υπεράκτιο fund».
Η υπόθεση απασχολεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων. Φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει τον προσεχή μήνα στο Λονδίνο σε σύνοδο κατά της διαφθοράς και ο οποίος τάσσεται συχνά υπέρ της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σύμφωνα με την Guardian, στο fund του Ίαν Κάμερον απασχολούνταν περίπου 50 άτομα, είχαν την έδρα τους στις Μπαχάμες, υπέγραφαν χαρτιά και ενεργούσαν ως ταμίες και γραμματείς, κάτι που δεν είναι παράνομο.
Ο αρχηγός της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να υπεκφεύγει» και να αναλάβει δράση κατά της φοροδιαφυγής. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σταθμά, το ένα για την πλούσια ελίτ και το άλλο για τους υπόλοιπους από εμάς», δήλωσε σήμερα τονίζοντας ότι «οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν».
Τα Panama Papers αποκαλύπτουν ένα τεράστιο σύστημα φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, παράγοντες του αθλητισμού και δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που υπήρχαν στο δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά και έφερε στο φως η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr