1 Απρ 2016

Παραίτηση Μπαλτά ζητούν οι καλλιτέχνες - Ρersona non grata ο Φαμπρ

Την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ζητάει ομόφωνα η συνέλευση των καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε το μεσημέρι στο θέατρο Σφενδόνη μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου του Γιαν Φαμπρ....
Την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ αναδιπλώνεται και γνωστοποιεί μέσω νέας ανακοίνωσης πως θα συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί – υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ και  πως θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
Οι καλλιτέχνες θεωρούν persona non grata τον Γιαν Φαμπρ που πρότεινε όπως είπαν χαρακτηριστικά ένα «Βελγιοκεντρικό πρόγραμμα».
«Μας θεωρείτε ανάξιους και ζητάτε να μας αξιολογήσετε  αφού μυηθούμε πρώτα στο προσωπικό σας σύμπαν…. Δεν είμαστε συνδικαλιστές και δεν διεκδικούμε από σας, όσα μας ανήκουν», λένε μεταξύ άλλων στην επιστολή που απευθύνουν στον Φαμπρ.
Στον υπουργό Αρ. Μπαλτά επισυνάπτουν επίσης το πρόγραμμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προτείνει  ενίσχυση της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής. Τονίζουν επίσης κάποιες νομικές παρατυπίες σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή.
Καλλιτέχνες και διανοούμενοι, δεν ανταποκρίθηκαν απλώς στο κάλεσμα το οποίο διακινήθηκε μέσω διαδικτύου, αλλά γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο Σφενδόνη. Έως τις 3 μ.μ. τουλάχιστον 100 άτομα δεν μπορούσαν καν να εισέλθουν στον χώρο.
«Να ευχαριστήσουμε τον Γιαν Φαμπρ  γιατί χάρη σε αυτόν είμαστε εδώ μαζί να συζητήσουμε για τα θέματά μας», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους τα πρώτα λεπτά της συνάντησης και δεν είχε άδικο αφού ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε τόσο στην έως τώρα αδράνεια των ανθρώπων του πολιτισμού να προτείνουν οργανωμένα ένα σχέδιο για τον πολιτισμό, όσο και στα εργασιακά τους δικαιώματα τα οποία τα τελευταία  χρόνια καταπατούνται συστηματικά.
Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Στ. Λιβαθινός ερωτήθηκε αν το Εθνικό θα συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ και απάντησε θετικά. Η απάντησή του δεν ικανοποίησε μικρό μέρος των καλλιτεχνών που ζητούσαν να απέχουν οι θεσμοί από το φεστιβάλ του 2016.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι Όλ. Λαζαρίδου, Θ. Μπαζάκα, Πρ. Αζάς, Ρ. Πατεράκη, Ατζ. Μπρούσκου, Στ. Λιβαθινός, Χρ. Λεοντής, Αλ. Ξαφάς, Β. Θεοδωρόπουλος, Στ. Μάινας κ.α.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ κ. JAN FABRE
Κύριε Υπουργέ,
Συγκεντρωθήκαμε αυθόρμητα σήμερα 1η Απριλίου στο θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ, όλοι οι δημιουργοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών και συζητήσαμε διεξοδικά τόσο τον διορισμό εκ μέρους σας του Φλαμανδού καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ ως διευθυντή, όσο και το πρόγραμμα του αναδομημένου διεθνούς  πλέον (;) Φεστιβάλ Αθηνών που από κοινού εξαγγείλατε. Συμφωνήσαμε, με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μια σειρά απαράδεκτων και έκθετων, τόσο νομικά όσο και ηθικά ενεργειών, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων εδώ και χρόνια ή και ανέργων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως δεν διαθέτετε ούτε συγκεκριμένη πολιτιστική πολιτική, ούτε όραμα για το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Επειδή λοιπόν οι συγκεκριμένες αυτές υπουργικές αποφάσεις σας ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως ως εχθρικές προς την ζωντανή δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου μας, επειδή με άλλα λόγια δεν μπορείτε πλέον να μας εκπροσωπείτε, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας.
Ακολουθεί το ψήφισμά μας για τον κ. Φαμπρ.
Υ.Γ.: Προς ενημέρωσή σας, έστω και πρωθύστερη, παραθέτουμε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το σχετικό με το θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό (σύνοψη)
Ελληνικό Φεστιβάλ
- Ριζική αναδιοργάνωση των στόχων των φεστιβάλ, με μια ιδιαίτερη στήριξη των ελληνικών παραγωγών, χωρίς να αποκοπούμε από τον ευρωπαϊκό και διεθνή διάλογο.
- Σύνδεση των δραστηριοτήτων των φεστιβάλ με τις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των περιοχών, όπου γίνονται τα φεστιβάλ.
Κύριε Φαμπρ,
Στο σύντομο πέρασμά σας από τη χώρα μας προλάβατε να διαπράξετε μια σειρά από σοβαρά ατοπήματα, τα οποία συνιστούν βαθύτατες προσβολές για όλους εμάς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή αλλά και για άλλους πολλούς.  Συγκεκριμένα:
1. Συμμετείχατε σε μια 'αριστοκρατικού τύπου' συνέντευξη με carte de visit (συνθήκη πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα ήθη του Ελληνικού Φεστιβάλ), από την οποία επιλέξατε να απουσιάζουν οι έλληνες καλλιτέχνες, αγνοώντας ότι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως και κάθε άλλο φεστιβάλ, είναι, κατά κύριο λόγο, δημιούργημα των καλλιτεχνών που το τροφοδοτούν γενναιόδωρα επί χρόνια, με το ταλέντο, το πάθος τους και τις πρωτοποριακές ιδέες τους.
2. Παραδεχθήκατε ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά, παρ' όλα αυτά, θεωρείτε εαυτόν ικανό να αναλάβει (ως curator!) τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της χώρας, υποβιβάζοντας έτσι τους έλληνες δημιουργούς σε μια θολή, καλλιτεχνικά ανυπόληπτη μάζα, που θα 'πρεπε να σας οφείλει και ευγνωμοσύνη.
3. Μας συστήσατε, με το καλημέρα, ένα ανοικονόμητο επιτελείο Βέλγων συνεργατών (οι οποίοι, σημειωτέον, μαζί με εσάς θα μισθοδοτούνται από το χρεοκοπημένο κράτος μας) αποδεικνύοντας έτσι, με τον πιο εύγλωττο τρόπο, ότι η άγνοιά σας περί τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό επιθυμείτε να παραμείνει άγνοια.
4. Προσπαθήσατε, με αξιομνημόνευτο θράσος είναι η αλήθεια, να μας εξαπατήσετε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψετε σε Διεθνές, ένα φεστιβάλ που είναι ήδη Διεθνές από τα γεννοφάσκια του, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα καθαρά βελγοκεντρικό, με εσάς βεβαίως να αποσπάτε την μερίδα του λέοντος.
5. Αποκλείσατε ουσιαστικά από το (δικό μας) Φεστιβάλ, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, εμάς, τους έλληνες δημιουργούς, θεωρώντας μας ανάξιους να συμμετέχουμε στην 'εγκατάσταση' που εσείς ο ίδιος θα επιμελείσθε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως μας ξαναδοθεί το βήμα, αφού πρώτα θα έχουμε 'μυηθεί' (με όρους κανονικότατης εκπαίδευσης) στο προσωπικό αισθητικό σας σύμπαν. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, για την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επιδείξατε, έχετε καταστήσει τον εαυτό σας, κύριε Φάμπρ, persona non grata.
Και προς αποφυγή παρανοήσεων, με την παρούσα επιστολή δεν επιχειρούμε να διαπραγματευθούμε μαζί σας, όχι, δεν είμαστε συνδικαλιστές, δεν ζητάμε να μας παραχωρήσετε χρόνο και χώρο στην 'εγκατάστασή' σας, ούτε θα φτάναμε ποτέ στο ταπεινωτικό σημείο να διεκδικούμε από σας όσα μας ανήκουν. Με την παρούσα επιστολή σάς κάνουμε γνωστό, αφενός, ότι δεν σας αναγνωρίζουμε ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου και αφετέρου, ότι οφείλετε να επανορθώσετε τις προσβολές που διαπράξατε εις βάρος μας, κάνοντας το αυτονόητο:  επιστρέφοντας την πράξη διορισμού σας (εσείς και οι συνεργάτες σας) στον υπουργό που σας την παρέδωσε.
Το σώμα των παρευρισκομένων 
Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ
01/04/2016
Η νέα ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ,  κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα,   συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις  εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος,  το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει  το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε-  να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει  την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος  με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.
Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή.  Η επιτροπή  θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες,  όπως  προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση  πρόγραμμα, και  τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη  ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Το ΔΣ έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλιτεχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη  δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους  Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών.
1. Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
2. Θα επιλεγούν επίσης,  βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες,  για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).
Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν άμεσα στο site του Φεστιβάλ.
Πηγή:http://tvxs.gr