22 Απρ 2016

Ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΤΑ για την αλλαγή της Διοίκησης

Ανακοίνωση

Απρίλης 2016 
Με σημαντική καθυστέρηση η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάσταση της διοίκησης των ΕΛΤΑ.
Η πλέον αποτυχημένη διοίκηση στην σύγχρονη ιστορία του Ταχυδρομείου, αφήνει πίσω της ένα διαλυμένο ....
οργανισμό, στα όρια της κατάρρευσης.
Στα τρία χρόνια θητείας της αποδείχτηκε περίτρανα η ανικανότητά της, καθώς δεν κατάφερε να υλοποιήσει κανένα σχέδιο αλλαγής πορείας του Ταχυδρομείου.
Αρκέστηκε στον τεμαχισμό και στην εκχώρηση ταχυδρομικού έργου στους εργολάβους και τις εταιρείες. Ήταν επιλογή, δεν ήταν ανάγκη.
Οι νέες υπηρεσίες που προσέθεσε είναι οι τσίχλες, το ξυστό και παραλίγο τα μπουρνούζια και οι κατσαρόλες. Αυτές είναι οι καινοτομίες που σχεδίασε!
Έτσι εξηγείται και η συνεχής πτώση του κύκλου εργασιών .
Εγκατέλειψε το καθαρά ταχυδρομικό έργο, δέματα, ταχυμεταφορές, ηλεκτρονικό εμπόριο κτλ, στις ιδιωτικές εταιρείες, που μεγαλώνουν και απειλούν.
Είναι παράδοξο, ο όμιλος ΕΛΤΑ στο σύνολό του, να έχει μονοψήφιο μερίδιο αγοράς σε αυτούς τους τομείς, ασήμαντο για το μέγεθος, το δίκτυο και τις δυνατότητές του και οι ιδιωτικές εταιρείες, με πέντε μηχανάκια οι περισσότερες, να έχουν μεγαλύτερο.
Ποιος έχει ευθύνη;
Οι εξαγγελίες για είσοδο στην αγορά ενέργειας, σύμπραξη με κινέζικες εταιρείες είναι σε θετική κατεύθυνση. Έγιναν όμως βιαστικά, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εντάχθηκαν καθαρά στην ενίσχυση της εικόνας του συμβούλου .


Δημόσιες σχέσεις και δημιουργική λογιστική.
Η απερχόμενη διοίκηση αντίθετα τα κατάφερε πολύ καλά στην δημιουργική λογιστική, στις δημόσιες σχέσεις, στις χορηγίες και στις παρουσιάσεις βιβλίων.
Κατά προτίμηση αριστερών. Μοναδικός στόχος η προβολή του κ Συμβούλου και η ανανέωση της θητείας του. Τίποτα άλλο. Όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αρκετά.
Είχε όμως συμμάχους και φανατικούς υποστηρικτές .
Δεν ήταν άλλοι από την ΠΑΣΚΕ και την ηγεσία της ΠΟΣΤ. Αυτοί και μόνο!
Οι λόγοι γνωστοί σε όλους. Τους είχε παραχωρήσει εν λευκώ την διαχείριση του προσωπικού και αυτοί του το αναγνώρισαν, δεν είναι αχάριστοι.
Έκαναν κάθε προσπάθεια για να μείνει. Με ιδιαίτερο ζήλο έφτιαξαν την αγιογραφία του. Τα εξαπτέρυγα και οι παπαγάλοι τους δεν σταμάτησαν στιγμή να εξυμνούν τις ικανότητές του.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή διέδιδαν πως, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Είναι κολλητός του τάδε υπουργού, φίλος του τάδε στελέχους, ήταν παλιά στο ΣΥΡΙΖΑ κτλ. Όλα ακούστηκαν.
Το ερώτημα είναι από πού αντλούσαν τις πληροφορίες και τη σιγουριά.
Προφανώς και δεν χρειάζεται απάντηση!
Δεν υπολόγισαν όμως μια βασική παράμετρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και όχι κόμμα παραγόντων.
Έχει μέλη και οργανώσεις που λειτουργούν. Στηρίζεται σε αυτές και συνυπολογίζει τις απόψεις τους. Δεν αποφασίζει ερήμην τους.
Τα στελέχη του όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, σέβονται τις αποφάσεις των οργανώσεων. Όποιος κάνει προσωπική πολιτική και λειτουργεί ως παράγοντας, αγνοώντας τις οργανώσεις και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται εκτός του πλαισίου και των αξιών της αριστεράς και αυτό αξιολογείται.


Να αλλάξει σελίδα το Ταχυδρομείο
Η νέα διοίκηση  τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση με καθαρή εντολή την ανασυγκρότηση και την αντιστροφή της σημερινής παρακμής του Ταχυδρομείου.
Αυτή είναι η αποστολή της και απ’ αυτή θα κριθεί πολύ σύντομα.
Θα έχει ελάχιστα χρονικά περιθώρια να σταματήσει τον κατήφορο, να δρομολογήσει και να αναζητήσει λύσεις.
Είναι πρώτιστη και επιτακτική ανάγκη, να ακούσει και να στηριχθεί στους εργαζόμενους. Αυτοί ξέρουν καλύτερα το Ταχυδρομείο και τα προβλήματά του.
Δεν υπάρχει κανένας που δεν γνωρίζει την σημερινή κατάσταση και δεν ανησυχεί.
Καμιά προσπάθεια δεν θα πετύχει, ανεξάρτητα από προθέσεις, αν δεν τους πείσει και δεν τους κινητοποιήσει .Έχει υποχρέωση  να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιο και το όραμά της για το Ταχυδρομείο του αύριο.
Να χαράξει τομές, να τολμήσει τις ρήξεις, να πάρει πρωτοβουλίες και να αναμετρηθεί με τις χρόνιες παθογένειες.
Να εμπνεύσει  τους εργαζόμενους και να τους κάνει συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια.  Να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Να επαναφέρει την αξιοκρατία και την εμπιστοσύνη. Να τελειώσει με το καθεστώς των εργολάβων και της εκχώρησης έργου. Να ανακτήσει υπηρεσίες και δραστηριότητες.
Η νέα διοίκηση οφείλει να κινηθεί εντός του πλαισίου που πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί δέσμευσή του απέναντι στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ .
Στην κατεύθυνση αυτή η Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΤΑ θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Δεν θα κάνει βήμα πίσω από όσα αγωνίστηκε αυτά τα χρόνια.
§      Για την δημιουργία Ταμιευτηρίου, με αποταμιευτικό κυρίως χαρακτήρα, ώστε να αξιοποιήσει το μεγάλο του δίκτυο, τις σημερινές δυνατότητες που έχει ως ίδρυμα πληρωμών (GIRO), την τεχνογνωσία που κατέχει, καθώς και την καθημερινή του παρουσία σε κάθε ελληνικό σπίτι.
§      Για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επιστροφή των μετοχών του ΕΛΤΑ στο δημόσιο. Είναι θετική η απόφαση της κυβέρνησης για την εξαίρεση του από την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
§      Για την οικονομική βιωσιμότητα και τον αναπροσανατολισμό της δραστηριότητάς του στο καθαρά ταχύ-μεταφορικό έργο (δέματα, ηλεκτρονικό εμπόριο, ειδική διαχείριση, ταχυμεταφορές κτλ).
§      Για την αξιοποίηση και  διεύρυνση των υπηρεσιών του (Χρηματοοικονομικά κτλ).
§      Για την επανένταξη ουσιαστικών αναπτυξιακών έργων στα ΕΣΠΑ.
§      Για τις οφειλές του Δημοσίου και την αποζημίωση των καθολικών υπηρεσιών.
§      Για ένα καθολικά δημόσιο Ταχυδρομείο με ξεκάθαρο κοινωνικό ρόλο και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας. Να έχει καθημερινή παρουσία σε κάθε σημείο της πατρίδας μας. Να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με ασφάλεια και ταχύτητα. Να ενδιαφέρεται για τα οικονομικά του αποτελέσματα, χωρίς να αποτελεί κριτήριο η κερδοφορία. Να συμβάλλει στην οικονομική και περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, στην απασχόληση, στην καινοτομία, στην πολιτιστική αναβάθμιση καθώς το Ταχυδρομείο είναι φορέας πολιτισμού.
§      Για την αποκατάσταση της ζημιάς (216 εκ ΕΥΡΩ) που υπέστη το Ταχυδρομείο από την καταστροφική απόφαση της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσει το ΤΤ σε καλό και κακό και να μεταφέρει το 10% των μετοχών που κατείχε ο ΕΛΤΑ στο κακό, σε αντίθεση με αυτό που κατείχε το ΤΤ που μεταφέρθηκε ως προίκα στην ΕΥRΟΒΑΝΚ. Η νέα διοίκηση έχει χρέος να διεκδικήσει και να αξιώσει από την κυβέρνηση την αναγνώριση αυτής της σκανδαλώδους επιλογής και την αναζήτηση ευθυνών. Είναι θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά και οικονομικής επιβίωσης του οργανισμού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο του λαού, ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη να σταματήσει την καταστροφή και να ανασυγκροτήσει τη χώρα. Να συγκρουστεί με τα συμφέροντα της διαπλοκής και να τελειώσει με όλα όσα μας έφεραν ως εδώ.
Να βγούμε από την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία, έχοντας  στραμμένη την προσοχή της στους εργαζόμενους και τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα.
Αυτούς εκπροσωπεί, αυτοί την στηρίζουν.
Την ίδια μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνει και η νέα διοίκηση. Να ανασυγκροτήσει το Ταχυδρομείο, να δώσει όραμα και προοπτική.
Να συνδέσει την θητεία της με την αλλαγή σελίδας και την οικονομική του βιωσιμότητα.
Χρειάζονται μετρημένα λόγια και μετρημένες πράξεις.
Ξεκάθαροι στόχοι, τόλμη και αποφασιστικότητα.
Η Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΤΑ θα στηρίξει πολιτικά κάθε προσπάθεια της Διοίκησης που κινείται εντός αυτού του πλαισίου.
Πιστεύουμε πως το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται κοντά στις θέσεις μας.
Τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
Το Ταχυδρομείο είναι δική μας υπόθεση!
Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΤΑ