12 Απρ 2016

Πέρασε από την Ολομέλεια ο Κώδικας Δεοντολογίας των βουλευτών

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, κατ’ αρχήν κατ’ άρθρο και στο σύνολο, ο «Κώδικας Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου». Υπέρ, ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά ψήφισαν, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, και "παρών", το ...
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. "Παρών" ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, τόσο επί της αρχής, όσο και στην ψηφοφορία κατ’ άρθρον.
Η Χρυσή Αυγή, ψήφισε "ναι" στο άρθρο 4 και "παρών" στα άρθρα 3, 6, 9 και 10, ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα.
Το ΚΚΕ, ψήφισε "ναι" στα άρθρα 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 11.
Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε "ναι" στα άρθρα 4, 10 και 11 και "παρών" στο άρθρο 9.
Με μεγάλη πλειοψηφία επίσης, η Ολομέλεια ενέκρινε την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 6701/ΦΕΚ Α΄ 234/27.12.1994 Απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, που παρέχει και στους βουλευτές Επικρατείας (για τους οποίους δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη, όπως για τους βουλευτές της περιφέρειας) που δεν έχουν κατοικία στην Αθήνα, τη δυνατότητα της μίσθωσης κατοικίας από τη Βουλή.
Ψηφίστηκε ακόμη, και η πρόταση του προέδρου της Βουλής για την τροποποίηση της Απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, «Για τη σύσταση "Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών, Ευρωβουλευτών"» με την οποία τίθεται ανώτατο όριο, για τα δάνεια βουλευτών από το Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας, το οποίο είναι 15.000 ευρώ για τους νυν βουλευτές και 7.500 ευρώ για τους πρώην.
Αναφερόμενος στην τροποποίηση αυτή, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δημιουργείται από τον λογαριασμό μισθοδοσίας βουλευτών και όχι από χρήματα του Δημοσίου.
Την αντίθεσή του με τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Είπε δε, ότι δε μπορεί να διακρίνει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η αναγκαιότητα να θεσπισθεί τέτοιος κώδικας, τη στιγμή που, όπως υποστήριξε, υπάρχει η νομοθεσία και ο Κανονισμός της Βουλής. "Δεν μπορεί χέρι κεντρώου βουλευτή να ψηφίσει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των βουλευτών. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αύριο, και τι θα πράξουν τέτοιες επιτροπές με περιστασιακές πλειοψηφίες", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr