10 Απρ 2016

Τόσκας: Να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι στον χώρο των ΜΚΟ

«Κάποιοι θεώρησαν ότι ο "ανθρωπισμός" τούς βολεύει για να βγάλουν χρήματα» 
Την ανάγκη να μειωθεί ο ρόλος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους χώρους που έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews», επισημαίνοντας ότι ένα μέρος ΜΚΟ πραγματικά λειτουργεί ...
με ανθρωπιστική αντίληψη. Όπως υποστηρίζει, «κάποιοι θεώρησαν ότι ο "ανθρωπισμός" τούς βολεύει για να βγάλουν χρήματα». Επίσης, αναφέρει ότι κάποιες από τις οργανώσεις χρηματοδοτούνται από ξένες χώρες ή από διεθνείς οργανισμούς και καταγγέλλει ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις προσφύγων που δεν ήθελαν να δηλώσουν άσυλο, αλλά πιέστηκαν από μέλη ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να το κάνουν.
«Θα πρέπει να διαχωριστεί η ήρα από το σιτάρι», προσθέτει, λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος ΜΚΟ που πραγματικά λειτουργεί με ανθρωπιστική αντίληψη.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα και επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι «δεν βοηθάει στο μέτρο που θα έπρεπε και στο βαθμό που έχει υποσχεθεί». Ωστόσο, φαίνεται καθυσηχαστικός για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Ο τωρινός αριθμός των 50 περίπου χιλιάδων δεν είναι υπερβολικός, μπορούμε να τον αντέξουμε», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι χρειάζεται παράλληλα στροφή της πολιτικής, από διαχείριση των ροών, σε διαχείριση ημιμόνιμης παραμονής.
Πάντως, ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει «μεγάλο μέρος της εξαθλίωσης του πλανήτη». «Εάν συσσωρευτούν μεγάλοι αριθμοί, θα υπάρξει εξαθλίωση στον ίδιο μας τον πληθυσμό και αυτό φυσικά δεν πρόκειται να το ανεχτούμε», τονίζει.
Τέλος, αναφορικά με τη διαρροή των WikiLeaks, εκφράζει την πεποίθησή του ότι «διάφοροι κύκλοι που προσπαθούν να εφαρμόσουν παλιές πολιτικές για να υλοποιήσουν τη δική τους πολιτική δεν θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση» και ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr