11 Απρ 2016

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι αρχαιρεσίες του σωματείου Διοικητικού & Επιστημονικού προσωπικού ΕΛΤΑ Αθήνας & ν. Αττικής.
Αναλύοντας το αποτέλεσμα βλέπουμε μια σημαντική μείωση (κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων) των συναδέλφων που συμμετείχαν στις εκλογές. Το 2013 είχαν ψηφίσει 703 μέλη του σωματείου, ενώ τώρα ....
μόλις 594 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια το 2013 ήταν 686, ενώ σήμερα ήταν 581.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την κυριαρχία της ΠΑΣΚΕ, την σημαντική πτώση των ποσοστών της ΔΑΚΕ, που υποχώρησε στην τρίτη θέση πίσω από την ΠΑΚ, η οποία αύξησε και τον αριθμό των ψηφοφόρων της και το ποσοστό της και πέρασε στην δεύτερη θέση, όπως και από την μη συμμετοχή της ΔΑΚ στις εκλογές.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, με αυτά των προηγούμενων, έχουμε την συνολική εικόνα.
 ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΔΡΕΣ ΔΣ
ΕΔΡΕΣ ΕΕ
ΑΝ. ΠΟΣΤ
ΑΝ. ΕΚΑ

2013
2016
2013
2016
2013
2016
2013
2016
2013
2016
2013
2016
ΠΑΣΚΕ-ΕΛΤΑ
382
367
55,7%
63,2%
8
9
2
2
10
9
5
5
ΠΑΚ-ΕΛΤΑ
86
101
12,5%
17,4%
2
2
-
1
2
2
1
1
ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ
165
97
24,1%
16,7%
3
2
1
-
4
3
2
2
ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡ.
22
16
2,2%
2,7%
-
-
-
-
-
-
-
-
ΔΑΚ-ΕΛΤΑ
31
-
4,5%
-
-
-
-
-
1
-
1
-
Ύστερα από αυτό το αποτέλεσμα αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους Συναδέλφους που στήριξαν την παράταξης μας, αγνοώντας τις πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα, που νίκησαν τον φόβο και μας τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του σωματείου μας.

Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως θα σεβαστούμε την επιλογή τους και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές, στις αξίες, στα ιδανικά του ταξικού συνδικαλισμού και σε όσα γράφουμε στις διακηρύξεις μας.

Κάναμε έναν έντιμο, καθαρό συνδικαλιστικό αγώνα σεβόμενοι την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια όλων. Είναι θέση αρχής για εμάς.
Δεν πουλήσαμε «συνδικαλιστική προστασία» και δεν πιέσαμε κανέναν.
Δεν υποσχεθήκαμε ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις.
Δεν μοιράσαμε σταυρωμένα και σημαδεμένα ψηφοδέλτια
Δεν «συνοδεύσαμε» κανέναν μέχρι την κάλπη.
Απευθυνθήκαμε με τις θέσεις και το λόγο μας σε συνειδητοποιημένους και σκεπτόμενους Εργαζόμενους.
Έτσι  αντιλαμβανόμαστε εμείς τον συνδικαλισμό.


Απέναντι μας το γνωστό σύστημα του ιδιότυπου συνδικαλιστικού κατεστημένου έδωσε τα ρέστα του. Χρησιμοποίησε κάθε μέσο. Έκανε σημαία το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» όπως κάνει πάντα.Πίεσε και υποσχέθηκε τα πάντα, γνωρίζοντας πως πρόκειται για ...αδειανά πουκάμισα.
Ειλικρινά αισθανθήκαμε ντροπή, μαθαίνοντας όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο.
Αυτό εμείς θ’ αγωνιστούμε να το αλλάξουμε. Κάναμε ήδη την αρχή.
Θα αγωνιστούμε να ξαναφτιάξουμε ένα υγιές συνδικάτο, με δημοκρατικές αρχές και αξίες, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που το δένει με τις εκάστοτε διοικήσεις, δημιουργώντας μια αρρωστημένη κατάσταση συν-διοίκησης του Οργανισμού.


Κάποιοι βέβαια, (και με το δίκιο τους-έτσι όπως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τον συνδικαλισμό), αισθάνονται δικαιωμένοι για την συνδικαλιστική πορεία που ακολουθούν και επικαλούνται πως, οι εργαζόμενοι τους ανταμείβουν με πλειοψηφικά ποσοστά για να διαχειρίζονται, (με τον τρόπο που διαχειρίζονται), το εργασιακό μας μέλλον. 


Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει «κάθε λαός έχει και τους ηγέτες που του αξίζουν», αντίστοιχα λοιπόν και «οι εργαζόμενοι έχουν τους συνδικαλιστές που τους αξίζουν». Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να διαμαρτύρονται και να ζητούν από άλλους ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Η ευθύνη είναι και δική τους.


Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες, συνειδητά έχουμε επιλέξει το άλλο δρόμο, τον δύσκολο, με αγκάθια και τρικλοποδιές όχι μόνο για μας, αλλά και για όσους είναι κοντά μας.
Δύσβατος δρόμος, πολλές φορές μοναχικός, αλλά πάντα αξιοπρεπής.
Την πορεία μας θα διέπουν πάντα αξίες και ιδανικά.
Δεν θα εκβιάσουμε ποτέ την ψήφο κανενός, δεν πουλούμε εκδούλευση και δεν υποσχόμαστε σε κανέναν.
Δεν μπορεί και δεν γίνεται να γίνουμε μέρος αυτού του συστήματος που κατηγορούμε. Εμείς δημιουργήσαμε την ΠΑΚ για να το αλλάξουμε.
Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική, αλλά μόνο για τους αποφασισμένους.