11 Απρ 2016

Η ολονυχτία δεν έβγαλε συμφωνία

Πρόοδος καταγράφεται στα μέτωπα των κόκκινων δανείων και των δημοσιονομικών. Δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ η Αθήνα. Μεγάλο αγκάθι οι επικουρικές. Διακόπηκε η συνάντηση με Γ. Κατρούγκαλο. Στο τραπέζι ταχύτερες διαδικασίες για κατασχέσεις και επανεξέταση φοροαπαλλαγών. 
Αλεξάνδρα Γκίτση   
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί η μαραθώνια διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία παραβρέθηκαν κορυφαίοι υπουργοι αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 
Ενώ καταγράφεται πρόοδος στις συζητήσεις, δεν έχει υπάρξει συμφωνία και η διαπραγμάτευση θα ....
συνεχιστεί στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια κόκκινα δάνεια θα εξαιρεθούν από την πώλησή τους σε funds.
Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του ανέφερε ότι ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά την μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.100 ευρώ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει άμεσα σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σόιμπλε απαντούσε «τι περιμένατε να πει σε αυτή τη φάση», θεωρώντας ότι εντάσσονται στις πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές.

Το δημόσιο

Στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις συμφώνησαν για φέτος Χρ. Βερναρδάκης και δανειστές. Το 2017 θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500 από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν, ενώ από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1.500 οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά δεν θεωρούνται προσλήψεις).
Πέραν αυτών πάντως στην Υγεία, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Για παράδειγμα οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί πρέπει να είναι 45. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεια.
Τέλος, τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε κυβερνητική πηγή.

Το ασφαλιστικό

Μεγάλο μέτωπο είναι το ασφαλιστικό με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει προσερχόμενος ότι έχουμε τις θέσεις μας και πάνω σε αυτές διαπραγματευόμαστε. Σε κάθε συνάντηση πάμε για να τελειώσουμε, προσέθεσε. Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας διακόπηκε στις 02:30 και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα. Οι διαφωνίες είναι σημαντικές στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, όπου ζητούνται μεγάλες μειώσεις.

Τα κείμενα

Οι συζητήσεις γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα αναμένονται παραπάνω από αισθητές. Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται, αναφέρουν οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στις αυστηρές εκτιμήσεις του και προσγειώνοντας τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5% βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, συνεχίζοντας να πιέζει για παράλληλη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.
Δεν αποκλείεται ωστόσο τελικά να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών - ΔΝΤ επί της απόδοσης των μέτρων.

Οι συμφωνίες

Ένα από τα ελάχιστα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει 100% φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Στα εύκολα άλλωστε, στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, η επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Στο τελικό κείμενο, όποτε αυτό προκύψει, αναμένεται να υπογραμμιστεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την ιδιοκτησία του Προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: euro2day.gr