13 Απρ 2016

Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική Αθηνών: Κηρύχθηκε σε πτώχευση η εταιρεία

Οριστικό λουκέτο για την Ηλεκτρονική Αθηνών καθώς, όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η διοίκησή της, η εταιρεία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης ύστερα από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Για την υπόθεση της Ηλεκτρονικής ...
Αθηνών, που απασχολεί συνολικά 450 εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει από τη Δευτέρα την πραγματοποίηση τριήμερης συνάντησης με τη συμμετοχή των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας. Όπως ανέφερε το υπουργείο η συνάντηση προγραμματίστηκε με στόχο την αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης για το μέλλον της επιχείρησης και η προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται πως η Ηλεκτρονική Αθηνών αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα από το ξέσπασμα της κρίσης, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της αγοράς και τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών αλυσίδων του χώρου. Μάλιστα το 2014 οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν κληθεί από τη διοίκηση να δίνουν μέρος του μισθού τους για την «οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας». (Διαβάστε αναλυτικά: Ποιος πληρώνει την «οικονομική ανάκαμψη» της Ηλεκτρονικής;)
Λόγω των αδιεξόδων και των υψηλών υποχρεώσεων που είχε η εταιρεία, στις οποίες δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, ξεκίνησε τον περιορισμό του δίκτυου της με στόχο της ενίσχυση της ρευστότητας. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της Ηλεκτρονικής (30/6/2014-30/6/2015), είχε επιπλέον μείωση τζίρου σε 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 88 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Το επιχειρηματικό πλάνο που είχαν αποφασίσει από τον Απρίλιο του 2015 οι τράπεζες, σε συνεργασία με τους προμηθευτές της εταιρείες και τους μετόχους, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και έτσι η εταιρεία οδηγήθηκε στο κλείσιμο.
Η ανακοίνωση της εταιρείας μετά την κήρυξη της πτώχευσης:
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας,  η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015  είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση. Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία. Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».
Πηγή:http://tvxs.gr