9 Απρ 2016

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Βουλής

TVXS Ανάλυση 
Το πιθανότερο είναι ότι το “πακέτο” που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ μια μέρα μετά, Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup ...
για να επιβεβαιώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές και να εγκρίνει την εκταμίευση δόσεων. Για να φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει να έχουν πάει καλά οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (15-17 Απριλίου), στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εάν η αρχική συμφωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ ολοκληρωθεί και γίνει κοινά αποδεκτή τότε στο τακτικό Eurogroup της 22ης Απριλίου μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση ότι νωρίτερα θα έχουν γεφυρωθεί οι αποκκλίσεις που παραμένουν στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά επειδή είναι η ισχυρή η βούληση των εταίρων να βρεθεί λύση. Κανείς, όμως, δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το αν η λύση εκτός από σκληρά μέτρα λιτότητας θα περιλαμβάνει και μια ουσιαστική ρύθμιση του χρέους ή αν θα μείνουμε στις γενικότητες και τις ασάφειες, μέχρι το φθινόπωρο, όταν όλα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Αντισυναίνεση
Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης θα σηκώσουν το βάρος της ψήφισης των μέτρων χωρίς στήριξη από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας κάποιο άλλο σενάριο από τα κομματικά επιτελεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν plan b (τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων που δεν θέλουν εκλογές, αν φανεί ότι δεν εξασφαλίζεται πλειοψηφία;).
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα πολιτικής έντασης, αφού αναμένεται η κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, ειδικά στα υπερεχρεωμένα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι στοχοποιούνται Καραμανλής-Παπανδρέου, επί των ημερών των οποίων στην ηγεσία φτιάχτηκε η φούσκα. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, τα πυρά θα κατευθυνθούν στο δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου που προώθησαν τροπολογία για την απαλλαγή διοικήσεων τραπεζών που υπέγραψαν θαλασσοδάνεια.
Brexit και Grexit
Τις τελευταίες μέρες, μέσω Goldman Sachs και δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, επανήλθαν στο προσκήνιο σενάρια υψηλού κινδύνου για την ευρωζώνη, παρόλο που ούτε καν ο Β. Σόιμπλε δεν αναφέρεται πια σε κίνδυνο ελληνικής εξόδου. Ομως, η αστάθεια είναι τόσο έντονη στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση με ουσιαστικό τρόπο, τότε είναι πιθανό να πυροδοτηθούν δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ορόσημο θεωρείται το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, το αποτέλεσμα του οποίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρές διαφορές ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ, ενώ αρκετές φορές έχουν αποτύχει να αποδώσουν την πραγματικότητα (τελευταία φορά πριν τις βρετανικές εκλογές). Τα Panama papers ενισχύουν τη δυναμική του Brexit από τη στιγμή που εμπλέκεται ο υπέρμαχος του ΝΑΙ πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον. Η εσωκομματική ταραχή στο κόμμα του είναι ήδη αισθητή ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί σύντομα και θέμα ηγεσίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Αλλωστε τη δυναμική υπέρ του Brexit ενίσχυσε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία εναντίον της σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ.
Πηγή:http://tvxs.gr