4 Απρ 2016

Τσίπρας: Το ΔΝΤ έκανε πολλές ανοησίες στα ελληνικά προγράμματα

Στην επίθεση
Την πεποίθηση όλων στην Ευρώπη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε λίγες μέρες μετέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Στην ομιλία του στην ΚΟ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά σε 6 χρόνια η χώρα διαπραγματεύεται ...
και υπάρχει ομοφωνία Αθήνας - δανειστών ως προς τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απομένει για να κλείσει η αξιολόγηση.
Φυσικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υποστήριξε - με κριτική διάθεση - ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός,
Ωστόσο, άφησε αιχμές σε αξιωματούχους του ΔΝΤ, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη. «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι 'ανόητοι'» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο επίσης για σειρά «ανοησιών» του ΔΝΤ στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ μέσω του οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε λάθος στον πολλαπλασιαστή. Πρόσθεσε ότι από τότε έγιναν πολλά λάθη που οδήγησαν στην φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
«Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013. Τότε η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία ‘στου Κασίδη το κεφάλι’».
Πηγή:http://tvxs.gr