12 Απρ 2016

Κατρούγκαλος: Δεν κόβεται το ΕΚΑΣ προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές

«Θα δεχθούμε βελτιωτικές ρυθμίσεις από τους θεσμούς αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για κόψιμο συντάξεων» 
Την πεποίθησή του πως αν δεν διακόπτονταν οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών οι δυο πλευρές θα κατέληγαν σύντομα σε συμφωνία, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξή Τύπου που δίνεται αυτή την ώρα στο υπουργείο ...
Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Στα περισσότερα, σχεδόν σε όλα τα θέματα, της πρότασής μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αν υπήρχε χρόνος είμαι σίγουρος πως θα είχαμε καταλήξει ήδη σε συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι μνημονιακή απαίτηση. Έχουμε ενσωματώσει όσα θέλουν οι θεσμοί. Χαρακτηρίζεται από ισονομία, ίδιοι κανόνες για δημόσιο και ιδιωτικό αλλά και για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, και κοινωνική δικαιοσύνη».
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως είναι: «Ψευδή και αναληθή τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για παλιές και νέες συντάξεις σε μια προσπάθεια κάποιων να συσκοτίσουν την αλήθεια για τα όσα πετύχαμε στη διαπραγμάτευση» και συμπλήρωσε πως είναι: «απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά του 2018. Οι υφιστάμενες συντάξεις, μάλιστα, μετά από το 2018 θα αρχίσουν να αυξάνονται. Στα 384 ευρώ η Εθνική σύνταξη και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε τελευταία. Καμία επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Προστατεύουμε απόλυτα το 90% των συνταξιούχων. Οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν στο 10%. Εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες πως για να επιτευχθεί η συμφωνία θα πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ. Αντίθετα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση την  οποία προωθεί η κυβέρνηση θα εισάγει την εθνική σύνταξη που επιτυγχάνει πιο αποτελεσματικά αυτό που επιχειρούσε να πετύχει το ΕΚΑΣ».
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζουν ότι «το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές απ' ό,τι στο παρελθόν. Οι νέες συντάξεις και για τους μισθωτούς θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα δεχθούμε βελτιωτικές ρυθμίσεις από τους θεσμούς αλλά για περικοπές συντάξεων δεν υπάρχει περιθώριο. Καλύπτουμε τους στόχους και δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα που τη μοιράζουμε πιο δίκαια».
Πηγή:http://www.newsbeast.gr