8 Απρ 2016

«Προοίμιο» συμφωνίας έως την Τρίτη με δύο ξεχωριστά κείμενα ΔΝΤ και Ε.Ε.

Τvxs Ανάλυση 
Δύο ξεχωριστά κείμενα από Ευρωπαϊκή 'Ενωση και ΔΝΤ και το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν τη βάση της συμφωνίας με τους δανειστές – μιας συμφωνίας, που το «προοίμιό» της αναμένεται την Τρίτη και, όπως προαναγγέλει η κυβέρνηση,...
θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται», 
καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών».

«Το ΔΝΤ κατέθεσε δικό του κείμενο»

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών παραμένουν ανοιχτές και το ΔΝΤ θα παρουσιάσει δικό του κείμενο, σημειώνοντας: «Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 
Μισή στροφή Λαγκάρντ για το χρέος και μήνυμα σε Μέρκελ - Αθήνα
Τα 3 ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές στο ασφαλιστικό
Οι εν λόγω «διαφοροποιήσεις» θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου στο τραπέζι θα μπουν και τα δύο κείμενα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θέσει και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Στο μέτωπο της αξιολόγησης, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η βασική διαφορά με το ΔΝΤ εντοπίζεται πάντοτε στο ύψος του δημοσιονομικού κενού και στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα – παραμέτρους, που καθορίζουν τόσο το τελικό ύψος, όσο και το μίγμα των μέτρων.

Μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Πάντως, όπως τόνιζαν χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών «πρόσθετα μέτρα, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ δεν θα υπάρξουν» και η ετήσια επιβάρυνση στον ορίζοντα της τριετίας θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.
«Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…», ανέφεραν, επισημαίνοντας:
«Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».

Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν στο φορολογικό

Κατά τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές στο φορολογικό θα φέρουν ελαφρύνσεις στη συντρηπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, ενώ στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.
Συγκεκριμένα, τόνιζαν:
«Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
- Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα».
Διαφωνία με το ΔΝΤ για τις επικουρικές

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση τονίζει ότι «δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί».
Οι λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ

Σαφείς είναι επίσης και πάλι οι αιχμές για το ΔΝΤ και τις λανθασμένες έως τώρα προβλέψεις του, με τις κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν:

«Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015,  προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!

Έτος Πρόβλεψη ΔΝΤ Πραγματικότητα
2010 -4,0% -5%
2011 -2,6% -7,1%
2012 +1,1% -6,6%
2013 +2,1% -3,3%
2015 -2,3% -0,2%

Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.  Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».
Πηγή:http://tvxs.gr