26 Απρ 2016

Μάχη για το «εφεδρικό» πακέτο μέτρων των 3,6 δις

Μέσα στο 24ωρο που διανύουμε κρίνεται η συμφωνία με τους δανειστές και η σύγκλιση ή μη έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, με το «εφεδρικό» πακέτο μέτρων των 3,6 δις να εξελίσσεται σε δύσκολη δοκιμασία για την κυβέρνηση. Οι συναντήσεις με ...
το κουαρτέτο συνεχίζονται σήμερα, ενώ μετά τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων εξακολουθούσε να υπάρχει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μεγάλη απόσταση» στο θέμα των πρόσθετων, προληπτικών μέτρων.
Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιμένουν στην πρόταση για ψήφιση του Μηχανισμού Εξισορρόπησης – του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόφτη» που σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους θα ενεργοποιείται αυτομάτως και θα περικόπτει κρατικές δαπάνες.
Η πλευρά των πιστωτών ωστόσο, και κυρίως το ΔΝΤ, φέρεται να επιμένει στην ονομαστικοποίηση και ποσοτικοποίηση των πιθανών μέτρων – γεγονός, που θέλει πάσει θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση με δεδομένο ότι το Ταμείο εστιάζει και ζητά εν δυνάμει περικοπές σε κύριες συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου.
Οι ισορροπίες, όπως μεταφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, είναι πολύ λεπτές, με την Κομισιόν να εμφανίζεται διακριτικά μεν, σταθερά δε υπέρ της ελληνικής θέσης, αλλά τη Γερμανία να στηρίζει σαφώς την «γραμμή ΔΝΤ».
Σε ό,τι αφορά το άμεσο πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ οι πληροφορίες δείχνουν ότι έχει επέλθει σχεδόν πλήρης συμφωνία, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο, αν και θολό σημείο εξακολουθεί να παραμένει το ακριβές ύψος και μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο θέμα του αφορολόγητου.
Συνολικά, βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η συμφωνία ως «πακέτο», δηλαδή να συμπεριλαμβάνει και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Κατά το ιδανικό σενάριο, δε, η συζήτηση επί του χρέους μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου και τότε να εκταμιευθεί και η δόση.
Με δεδομένη, ωστόσο, την επιμονή του Βερολίνου πως «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους», υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η σχετική συζήτηση «σε τεχνικό επίπεδο» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς το χρέος και να εκταμιευθεί η δόση μέσα στον Μάιο.
Πηγή:http://tvxs.gr