14 Απρ 2016

Κύπρος: Αυτοδιάλυση της Βουλής, πάει σε εκλογές στις 22 Μαΐου

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, αυτοδιαλύθηκε με βάση το άρθρο 67 του Συντάγματος η Κυπριακή Βουλή, η οποία συμπλήρωσε πενταετή θητεία. Νέες εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου. Η αυτοδιαλυθείσα Βουλή θα μείνει στην ιστορία ως αυτή, που ενέκρινε το ...
2013 το μνημόνια και πολλά μνημονιακά νομοσχέδια.
Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην εκείνων του ΑΚΕΛ, οι οποίοι τήρησαν αποχή. Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί ρυθμίζουν τον αποκλεισμό των εργολάβων, οι οποίοι, παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες, για περίοδο μέχρι και πέντε χρόνια. Καθορίζεται επίσης το αρμόδιο όργανο εξέτασης και επιβολής του αποκλεισμού, καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.
Η Επιτροπή αποκλεισμού θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και θα μελετά όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες.
Επίσης, η ολομέλεια ενέκρινε μεταξύ άλλων την πρόταση νόμου για τον συμψηφισμό δανείων και αξιογράφων, και την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, σειρά νομοθετημάτων για το «Πόθεν Έσχες», τα νομοσχέδια για την ΚΥΠ, για τη ρύθμιση των οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις και για τους εκτάκτους του δημοσίου.
Το κοινοβουλευτικό αντίο του Γιαννάκη Ομήρου
Σήμερα έκλεισε ο κύκλος της κοινοβουλευτικής παρουσίας του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Διετέλεσε βουλευτής για τριάντα πέντε χρόνια.
Ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ουσιώδη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας την ενδυναμωμένη και αποφασιστική συμμετοχή της Βουλής των αντιπροσώπων, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Σημείωσε ότι η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος, τα σκάνδαλα, η διαπλοκή και η διαφθορά, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ωθεί ολοένα και περισσότερους πολίτες να απομακρύνονται από την πολιτική διαδικασία. Η δημοκρατία όμως, είπε, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ωφέλιμα, στη βάση της συμμετοχής των πολιτών.
Σήμερα, τόνισε, «η δημοκρατία χρειάζεται έναν καινούργιο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, έναν άνεμο που θα θέσει τέρμα στις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο κράτος και για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Ο απερχόμενος πρόεδρος, ανέφερε επίσης ότι «χρέος όλων, είναι να αποφύγουμε την προσαρμογή με τη διαίρεση και την κατοχή της Κύπρου, την οικονομική στασιμότητα και την κοινωνική οπισθοδρόμηση και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθαρτες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».
Τα έδρανα του Κοινοβουλίου αποχαιρέτησαν και άλλοι 13 βουλευτές, οι οποίοι δεν διεκδικούν επανεκλογή.
Πέντε από το ΑΚΕΛ, πέντε από την ΕΔΕΚ, τρεις από το ΔΗΚΟ και ένας βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr