20 Μαρ 2016

H MEGA-λη μάχη των μετόχων (και της διαπλοκής)

Tvxs Ρεπορτάζ
Εν μέσω θαλασσοδανείων, «τρύπιων» πόθεν έσχες και υπόγειου πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες, κάποιοι θυμούνται το… «βρώμικο ‘89» και επινοούν το «βρώμικο 2016». Και, όλα τα στρατόπεδα, φορτώνουν τα πιο βαριά τους πυρομαχικά για την τελική ...
πράξη της αναμέτρησης. Ημέρα - ορόσημο σ’ αυτή την αναμέτρηση αναδεικνύεται ήδη η επόμενη Τρίτη, 22 Μαρτίου, οπότε και θα δοθεί στη Βουλή η μεγάλη πολιτική μάχη για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Η ίδια ημέρα όμως είναι ορόσημο και για την τύχη του Mega, καθώς έως την Τρίτη έχουν δώσει διορία οι τράπεζες – Πειραιώς και Alpha Bank – πριν προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων (συνολικού ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ) που έχουν χορηγήσει στο κανάλι.
Η μάχη Μπόμπολα - Βαρδινογιάννη
Ο εσωτερικός πόλεμος των μετόχων του Μεγάλου Καναλιού κορυφώνεται παράλληλα με την κόντρα με την κυβέρνηση. Και ο τελευταίος γύρος ξεκίνησε με την κίνηση της ABC Factors να μπλοκάρει όλες τις πληρωμές προς το Mega υπέρ της εταιρίας παραγωγής Άνωση – εταιρίας του ομίλου Πήγασος συμφερόντων Μπόμπολα, στην οποία το Mega έχει υψηλές ανεξόφλητες οφειλές.
Η απάντηση ήρθε άμεσα με εξώδικο της Τράπεζας Πειραιώς προς το Mega, με το οποίο προειδοποίησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις του Τηλέτυπου.
Ηταν μια κίνηση που δεν αναμενόταν καθώς η Πειραιώς έχει χορηγήσει και τα μικρότερα δάνεια, απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες στο Mega, ερμηνεύθηκε όμως ως μια σαφής απόπειρα της πλευρά Βαρδινογιάννη να μπλοκάρει τις πληρωμές προς την Ανωση.
Η ανταπάντηση ήρθε από την Alpha Bank, η οποία επίσης με εξώδικο δίνει διορία στο Mega και στον Τηλέτυπο να απαντήσουν έως την ερχόμενη Τρίτη  πως θα πληρώσουν τα δάνεια και ποιο θα είναι το νέο διοικητικό σχήμα του καναλιού, προειδοποιώντας επίσης με καταγγελία συμβάσεων.
Το παρασκήνιο
Πίσω από αυτές τις κινήσεις, πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο κανάλι διαβάζουν την σκληρή κόντρα των δύο μετόχων, Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη, για το ποιος θα έχει την ισχυρότερη θέση όταν θα κριθεί οριστικά η τύχη του καναλιού. Οι ίδιες πηγές βλέπουν πρόθεση και των δύο να περιθωριοποιήσουν και, κατά το δυνατόν, να απομονώσουν τον τρίτο μέτοχο Σταύρο Ψυχάρη, που ούτως ή άλλως δείχνει οικονομική αδυναμία συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού.
Σε ό,τι αφορά αυτή καθ΄αυτή την αύξηση, τα σενάρια είναι δύο: Είτε πως, εν τέλει, και οι δύο πλευρές Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη θα βάλουν το αναγκαίο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, είτε πως ένας εκ των δύο θα επιχειρήσει «χτύπημα –κομάντο» και θα προσπαθήσει να πάρει, με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα, χωρίς βάρη και νέα εταιρική μορφή, τον πλήρη έλεγχο του καναλιού.
Προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σκηνικό, κρίσιμο θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 7η Απριλίου, οπότε έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων.
Ο Ψυχάρης και το «βρώμικο 2016»
Στη σκιά αυτού του πόκερ, δε, ο Σταύρος Ψυχάρης επιλέγει να κορυφώσει τον «ανένδοτο» με την κυβέρνηση, την οποία με το χθεσινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ κατηγόρησε ότι «στήνει το βρώμικο 2016». «Στήνουν βρώμικο ‘16» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας που κατήγγειλε την «κυβερνώσα ομάδα του Μαξίμου». Τα «ΝΕΑ» κατήγγειλαν αυτή την «κυβερνώσα ομάδα» ότι δημιουργεί «όρους υποτέλειας στην ενημέρωση» και φτιάχνει «κλίμα ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής».
Πηγή:http://tvxs.gr