8 Μαρ 2016

Τσίπρας - Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία δεν θα δεχθούν μόνιμη παραμονή προσφύγων

«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα στη Σμύρνη, με το πέρας του...
4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.  «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες. Δεν είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που μας επιβάλλουν κάποιοι εταίροι μας. Εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί [το προσφυγικό]. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και ότι πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα επικαιροποιήσαμε το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστώνΗ Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κεντρική Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους (πάνω από 2,5 εκατ. η Τουρκία), όπως και άλλες χώρες, ο Λίβανος η Ιορδανία και η Ελλάδα -μέσα σε έναν χρόνο πέρασαν πάνω από 800.000 πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχτούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή. Η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου δίνει και ένα μήνυμα και σε μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες, από τη Βόρεια Αφρική, ότι δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη».
Για τη Σύνοδο Κορυφής
«Χθες, ο Αχμέτ κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το βασικό σημείο της πρότασης αυτής είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν την Ευρώπη να περάσουν μέσα από τα δίκτυα των διακινητών. Να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη, ώστε αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων να περνά με ασφαλή και νόμιμο τρόπο από την Τουρκία προς τις χώρες της Ε.Ε. Άλλαξε τα δεδομένα η πρόταση. Κάναμε μισό βήμα, σήμερα το ολοκληρώνουμε και θα κάνουμε ένα άλμα στις 17 του μήνα».
Κυπριακό και casus beli
Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που όπως σημείωσε αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.
«Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «το casus beli είναι κατάλοιπο του παρελθόντος».
Οι διμερείς συμφωνίες
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Άγκυρας.
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή:http://tvxs.gr