13 Μαρ 2016

Λευκός καπνός στο φορολογικό αλλά «καίει» η εστία του αφορολόγητου

«Λευκός καπνός» βγήκε για το φορολογικό στη συνάντηση που είχαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή. Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού ...
επιτελείου. Οι «εστίες» στο μέτωπο του φορολογικού ωστόσο παραμένουν, κι αναμένεται να τεθούν και πάλι επί τάπητος τις επόμενες μέρες. Κάτι περισσότερο από 4 ώρες κράτησε το ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συνεργατών του με τους θεσμούς, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά φορολογικά ζητήματα με αρκετή πρόοδο να σημειώνεται μεν, αλλά και ακανθώδη ζητήματα να μένουν άλυτα.
Που σημειώθηκε πρόοδος
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οκονομικών, θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017 και ο συντελεστής θα παραμείνει στο 13% ως έχει σήμερα.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπήρξε επίσης συμφωνία με το κουαρτέτο για θέσπιση ενιαίας κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης προτάθηκε συντελεστής 10% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 500 χιλιάδες ευρώ.
Τέλος, ως προς τα ενοίκια, κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να συμφώνησαν σε συντελεστή 11-15% για ενοίκια έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, συντελεστή 33-35% για ενοίκια έως 45.000 ευρώ τον χρόνο και σε υψηλό συντελεστή 40% για εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τα 45.000 ευρώ ετησίως.
Τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά
Σοβαρή απόσταση φαίνεται να υπάρχει ακόμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών στο θέμα του αφορολόγητου, αλλά και του δημοσιονομικού κενού.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πιέζει για διατήρηση του αφορολόγητου στα 9.945 ευρώ που είναι σήμερα, με τους δανειστές να ζητούν γενναίο ψαλίδι που θα κατεβάσει το αφορολόγητο στα 7.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο νέο ραντεβού με αντιπρόταση «ισοδυνάμων» - μια αντιπρόταση που θα περιλαμβάνει αναπροσαρμογές των φορολογικών συντελεστών χωρίς να επηρεάζει το αφορολόγητο και έχει σαφή στόχο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης τουλάχιστον των 600 εκατομμυρίων ευρώ αλλά ταυτόχρονα να προστατευθούν και οι μη έχοντες».
Ο ορισμός των «μη εχόντων» όμως είναι εκείνος που ανοίγει και το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα που επικαλείται το κουαρτέτο ζητώντας νέα φορολογικά βάρη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι η λεγόμενη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, κυρίως, η αντιμετώπιση της λεγόμενης «χαμηλής» αλλά διάσπαρτης φοροδιαφυγής. Κατά το επιχείρημα αυτό, τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ τα οποία και επιβάρυνε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης είναι αφ’ ενός ήδη υπερφορολογημένα και, αφ’΄ετέτου, εξαιρετικά περιορισμένα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν και το κενό – ένα κενό που υπολογίζεται ανάμεσα στα 600 και τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπε ο Έλληνας αξιωματούχος μετά τη συνάντηση «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, τώρα, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.
Πηγή:http://tvxs.gr