10 Μαρ 2016

Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Τουσκ

«Οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται την αναφορά του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε πως «πρέπει να ευχαριστήσουμε τα ...
κράτη των Δυτικών Βαλκανίων» για τη στάσης τους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να μιλάνε αντί να αντιπαρατίθενται.
Επίσης ερωτηθείς για τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ πως «οι ροές παράτυπων μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» και πως αυτό αποτελεί κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας. Όπως είπε πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» της κατάστασης και «όχι δήλωση πρόθεσης».
«Είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σχετικά με την κατάσταση στην Ειδομένη τόνισε πως «πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που επωμίζεται το βάρος «αν και ασύμμετρο» με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας.
«Κινητοποιούμε» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να βοηθήσουμε «βραχυπρόθεσμα» όσους βρίσκονται στην «τρομερή» αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».
Πηγή:http://tvxs.gr