9 Μαρ 2016

Νέος γύρος συνομιλιών και στο... βάθος χρέος

Ξεκινούν το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 2 η ώρα, οι διαπραγματεύσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.  
Το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Θεσμών άναψε η σύνοδος του ....
Eurogroup της Δευτέρας, η οποία αποφάσισε επίσης να αρχίζουν τον Απρίλιο οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυτό που θέλει η ευρωζώνη είναι να επιτευχθούν οι στόχοι. Και στην επίτευξη των στόχων παίζει ρόλο το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που θα έρθει σύντομα για συζήτηση στο τραπέζι. 
Σημειώνεται ότι για το θέμα του χρέους, στελέχη από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους υπογράμμισαν σήμερα ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα να ζητάει μείωση της ονομαστικής του τιμής. Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, για ακόμα μία φορά δηλώνει αντίθετος για λόγους αρχής σε κάθε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά τα όσα δήλωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα βρίσκονται εδώ από αύριο, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη στα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως είναι αυτό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ντάισελμπλουμ στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, πριν ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το χρέος.
«Αν θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, περισσότερες προσπάθειες» υπογράμμιζε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ για να προσθέσει: «Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εμβαθυνθούν. Ζητάμε από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αυτές τις προσπάθειες».

Πηγή: efsyn.gr