20 Μαρ 2016

Η Ιστορία γυρίζει σελίδα: Στην Κούβα σήμερα ο Ομπάμα

Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Όυάσιγκτον - Αβάνας σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναμένεται να φθάσει σήμερα γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της ...
Αβάνας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του να επιτύχει έναν διπλό στόχο: Να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη Λατινική Αμερική. Από την άποψη αυτή, ο παλιός Κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την περιοχή και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από τον όποιο διάδοχό του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο Ομπάμα στέλνει το πρώτο γράμμα από τις ΗΠΑ στην Κούβα [ΦΩΤΟ]
Ο Ομπάμα θα απευθύνει μήνυμα στον λαό της Κούβας κατά την ιστορική επίσκεψη του στο νησί
* Ιστορική χειραψία Ομπάμα-Κάστρο στη Σύνοδο του Παναμά [BINTEO]
Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η πρώτη αμερικανική πολυεθνική μετά την επανάσταση 
Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Είναι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κουβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Ο λόγος του Ομπάμα στο έθνος της Κούβας 
Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σ' ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.
Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει δεσμευθεί ότι θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Οι διαφωνούντες 
Την παραμονή της άφιξής του, πολλοί διαφωνούντες κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική άλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στη σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.
Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί. «Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα (...) που θα γίνει πιθανόν δεκτός με χαμόγελα, με χειροκροτήματα και με μουσικά συγκροτήματα! Ούτε στα όνειρα ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βλέπαμε όσο ζούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα στο ενημερωτικό μπλογκ Cafefuerte.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κυματίζουν τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές σημαίες.
Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει την επίσκεψη, οι αλλαγές στις οποίες ελπίζει η Ουάσιγκτον μπορεί να αργήσουν να συγκεκριμενοποιηθούν.
Την Πέμπτη, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σε ομιλία του πως η Αβάνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα θέματα που αφορούν αυστηρά την κυριαρχία της.
Η επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: Αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της.

Πριν αναχωρήσει από τη χώρα για το Μπουένος Άιρες το απόγευμα της Τρίτης, ο Ομπάμα πρόκειται να παρακολουθήσει ένα ματς μπέιζμπολ ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και την αμερικανική ομάδα των Tampa Bay Rays.

Στη συνέχεια, οι Ρόλινγκ Στόουνς θα δώσουν μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο.
Πηγή:http://tvxs.gr