28 Μαρ 2016

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος τους

Αντισυνταγματικές και παράνομες χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Για το λόγο αυτό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν ...
οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις. Στην προσφυγή τους οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για δημιουργία δύο ταχυτήτων επιχειρηματιών φαρμακείων καθώς όπως υποστηρίζουν δίνεται στους  «ιδιώτες η ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών».
Όπως υπογραμμίζουν  παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) καθώς καθορίζει τα κριτήρια της σειράς προτίμησης μεταξύ φαρμακοποιών που διεκδικούν μια προκηρυχθείσα άδεια ίδρυσης φαρμακείου βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Και αυτό γιατί απαιτούνται διαφορετικά άνισα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου μεταξύ φαρμακοποιού  και ιδιώτη μη φαρμακοποιού. Κάτι που έχει ως  αποτέλεσμα να εισάγεται διακριτική μεταχείριση σε «βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών και τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο επάγγελμα».
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο τα φαρμακεία  των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή  Ε.Π.Ε.   και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος   φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr