5 Μαρ 2016

Το παρασκήνιο από τον οχτάωρο «τοκετό» στο συμβούλιο αρχηγών

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης έχουν κάτι κοινό: Δεν θέλουν εκλογές και αυτός είναι ο λόγος που κανείς δεν ζητά κάλπες ακόμη και όταν αμφισβητεί πλήρως την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη διπλή κρίση ...
(προσφυγική και οικονομική). Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο που είχε εξετάσει διάφορα σενάρια, ακόμη για να δυναμιτίσει τη σύσκεψη στην πρώτη ευκαιρία, συναίνεσε σε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, δηλώνοντας δημόσια την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί. Δεν τράβηξε, όμως, το σκοινί ενώ η φωτογραφία του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη ήταν μια σαφής ένδειξη της αμοιβαίας διάθεσης να φανεί ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ήταν πολύ πιο θυμωμένη απ’ ό,τι συνήθως. Έκανε πολύ σαφή την εριστική διάθεσή της έναντι του πρωθυπουργού από την αρχή μέχρι το τέλος της σύσκεψης και αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις διαφωνίες της επί της ουσίας των χειρισμών για το προσφυγικό.
Φαίνεται πως έχει ενοχληθεί σφοδρά από την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωσοσιαλιστές όπως εξελίσσεται στο παρασκήνιο (και θα γίνει ορατή όταν συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ως παρατηρητής ο Α. Τσίπρας). Και στο εσωτερικό του κόμματός της εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί στο ορατό μέλλον να ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό επίπεδο, κάτι που θα έφερνε την Φ. Γεννηματά σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αν έλεγε ναι, το κόμμα της πιθανότατα θα οδηγιόταν σε διάσπαση, αν αρνιόταν, θα προκαλούσε την οργή των ευρωσοσιαλιστών και θα έπρεπε να βρει επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση της στο εσωτερικό ακροατήριο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εμφανίστηκε ως αντισυστημικός, επιμένοντας στην οικουμενική, μη υπογράφοντας το κοινό ανακοινωθέν και δηλώνοντας ότι λυπάται για το πολιτικό σύστημα. Όλα αυτά μαζί σημαίνουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, αν χρειαστεί, και φιλοδοξεί να καβαλήσει το κύμα του λαϊκισμού δίνοντας τη μάχη της ατάκας και παίζοντας με τα ένστικτα των απογοητευμένων.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν αρκετά συναινετικός και στις δημόσιες δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης δεν κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με ένταση, παρόλο που στο εσωτερικό του κόμματός του υπάρχει τέτοια διάθεση. Λόγω δημοσκοπήσεων είναι σε δύσκολη θέση, μια εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να τον εμπνέει και άλλη στρατηγική δεν υπάρχει διαθέσιμη.
Στο βάθος η οικονομία 
Είναι να απορεί κανείς γιατί χρειάστηκαν οκτώ ώρες για να παραχθεί ένα κοινό ανακοινωθέν ρουτίνας σχετικά μόνο με το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός ενισχύεται διαπραγματευτικά με τη συμφωνία τριών κομμάτων στην εθνική γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ -Τουρκία τη Δευτέρα, όταν, παράλληλα θα συνεδριάσει και το Eurogroup.
Εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου προκειμένου να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος (που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο). Η πολιτική απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να έχουν τελειώσει όλα το αργότερο στα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν με το ΔΝΤ που ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 4 - 5% του ΑΕΠ (κάπου 9 δισ.) για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών.
Έτσι, φαίνεται πως προκρίνεται μια μεσοβέζικη λύση που προβλέπει την προσωρινή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ώστε να υπάρξει μια αρχική συμφωνία στη βάση του νέου ασφαλιστικού (με μειώσεις συντάξεων), της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και της συγκρότησης υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το θέμα των πρόσθετων μέτρων θα παραπεμφθεί για λίγους μήνες αργότερα, όταν θα εξεταστεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, πιθανότατα το καλοκαίρι. Τότε θα έχει εκπνεύσει και η προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν για τον έλεγχο των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων και θα γίνει και μια τέτοιου είδους αξιολόγηση σε σχέση με το προσφυγικό.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της άνοιξης υπάρχουν σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις, 1,6 δισ τον Μάρτιο, 930 εκ τον Απρίλιο, 210 εκ τον Μάιο, 1,2 δισ τον Ιούνιο (+ 11 δισ στο τετράμηνο για μισθούς - συντάξεις), πάνω από 4 δισ τον Ιούλιο και είναι ο μήνας στον οποίο παρέπεμπε το «καήκαμε» του ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτου, όταν σχολίασε το ενδεχόμενο να μείνει σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι.
Πηγή:http://tvxs.gr