8 Μαρ 2016

Μέρκελ: Κοντά σε λύση για το προσφυγικό

Αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης «προχώρησαν ένα σημαντικό βήμα μπροστά» στη χθεσινή ...
Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, εκτίμησε η Άνγκελα Μέρκελ.
Σε αποκλειστική της συνέντευξη στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία SWR η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι μένει να διευκρινιστούν «μεμονωμένες λεπτομέρειες», διατυπώνοντας πάντως την άποψη ότι μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται πιο κοντά.
Κατά την γνώμη της Άνγκελα Μέρκελ είναι θετικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, «διότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα».
Σύμφωνα με την DW, σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη στήριξη της Τουρκίας πέρα από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δισ. ευρώ, η κ. Μέρκελ τη χαρακτήρισε λογική. «Πρόκειται αποδεδειγμένα για χρήματα που αφορούν πρότζεκτ για Σύρους πρόσφυγες», εξήγησε, διαφωνώντας με την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και διατυπώνοντας την άποψη ότι «αναζητούμε έναν συμβιβασμό συμφερόντων».