19 Μαρ 2016

Εκκενώνονται τα νησιά - «Σβήνει» η ελπίδα των προσφύγων στην Ειδομένη

Αρχίζει η αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου μετά τη χθεσινή συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Από το πρωί, πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από τη Λέσβο και τη Χίο με προορισμό τα hot spot της ηπειρωτικής Ελλάδας....
Στην Ειδομένη πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός.
Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αρκετοί επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία για την Αθήνα. «Επιστρέφουμε γιατί καταλαβαίνουμε πια, ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Επιστρέφουμε στην Αθήνα για να έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ βλέπετε, οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, το κρύο τσουχτερό. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο εδώ» είπε ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 47.536. Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που από τις 20 Μαρτίου θα περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά καθώς και την επανεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία σε χώρες της Ένωσης με βάση το σύστημα «ένας προς έναν».
Η διαδικασία εκκένωσης των νησιών έχει ήδη ξεκινήσει.
Στη Λέσβο από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται από το κέντρο καταγραφής της Μόριας και το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Καβάλα.
Ανάλογη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στη Χίο.
Ήδη 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν περίπου στις 10:30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά άλλα 388 άτομα. Χθες, άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.
Στο μεταξύ στις 9 το βράδυ περίπου ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.
Στη Μυτιλήνη επίσης βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο έχουν αποβιβαστεί έως τώρα περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες.
Πηγή:http://tvxs.gr