3 Μαρ 2016

Σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης η χώρα

ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ
Και τώρα, τι; Η Ελλάδα από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται και επίση­μα σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμο­στεία του ΟΗΕ.
Την ίδια ημέρα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη έφθα­σαν τους 11.000, κυρίως Σύροι και ....
Ιρακινοί. Και συνεχώς αυξάνο­νται, αφού συνεχώς φθάνουν νέα καραβά­νια με πούλμαν, Ι.Χ. και με τα πόδια.
Μετά τα άγρια επεισόδια της περασμένης Δευτέρας, οι Σκοπιανοί κρατούν τα σύνορα κλειστά. Την Τρίτη δεν επιτράπηκε σε κανέ­ναν πρόσφυγα να περάσει. Ισχυρές αστυνο­μικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας είναι παρατεταγμένες πίσω από τον φράκτη στη συνοριακή γραμμή. Έτοιμοι ανά πάσα στιγ­μή να επιτεθούν.
Οι ουρές για συσσίτιο φθάνουν σχεδόν τα δύο χιλιόμετρα. Άμεσος θεωρείται πλέ­ον και ο κίνδυνος πρόκλησης επιδημιών, αφού οι τουαλέτες δεν φθάνουν. Οι προ­σωρινοί καταυλισμοί στην Ειδομένη θυμί­ζουν ένα απέραντο αποχωρητήριο, με τη δυσοσμία ανυπόφορη παντού.
Οι συνθήκες συνωστισμού που επικρα­τούν οδηγούν σε ελλείψεις σε φαγητό, στέγαση, νερό και σε εγκαταστάσεις υγιει­νής. Δημιουργούνται όλο και περισσότερες εντάσεις, που πυροδοτούν ξεσπάσματα βί­ας, ενώ οδηγούν τους ανθρώπους στα δίκτυα των διακινητών.
Μια απελπισμένη γυναί­κα από τη Συρία επιχεί­ρησε να αυτοπυρπολη­θεί μπροστά στη σκηνή της. Έχασε τα παιδιά της την Κυριακή το απόγευ­μα. Εκείνα ήταν πιο τυχερά, αφού κατόρθωσαν να περά­σουν στις λίγες ώρες που οι Σκοπιανοί άνοιξαν τα σύνορα.
Οι ψυχολόγοι των ΜΚΟ που βρίσκονται στη    συνορια­κή γραμμή κα­ταγράφουν όλο και περισσότερα περιστατικά αυτοκτονι­κού ιδεασμού. Είναι το έσχατο μέσο εκδήλωσης της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ανταποκρι­θεί με τον στρατό να οργανώνει δύο χώ­ρους προσωρινής παραμονής κοντά στην Ειδομένη με προβλεπόμενη χωρητικότη­τα 12.500 θέσεων και έναν τρίτο χώρο σε κοντινή απόσταση που είναι ήδη υπό κατα­σκευή. Μοιάζουν όμως με «σταγόνα στον ωκεανό» και ήδη κάποιες φωνές αρχίζουν να προειδοποιούν για... νεκρούς μεταξύ των προσφύγων τις επόμενες ημέρες!
Στο εσωτερικό η Ελλάδα έχει μετατραπεί σ’ ένα απέραντο hotspot. Σχεδόν σε κάθε πόλη δημιουργείται ένας χώρος προσωρι­νής φιλοξενίας. Ελάχιστοι όμως καταλή­γουν εκεί. Και όσοι πρόσφυγες πάνε, περνούν το πολύ μια - δύο νύχτες πριν συνεχί­σουν την πεζοπορία προς την Ειδομένη.
Όσο για το μέλλον... Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel, έκανε λόγο για προσωρινή φιλοξενία 50.000 προσφύγων.
Ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανεβάζει λί­γο τον   αριθμό, στους 70.000, και ο επικεφα­λής της Frontex Fabrice Leggeri, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιο­δικό «Spiegel», εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2016 αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι το ένα εκατομμύ­ριο. Με τα σύνορα κλειστά, με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προ­σφύγων της Ε.Ε. να έχει παραπεμφθεί προ πολ­λού στις ελληνικές καλένδες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση διχασμένη και την Ελλάδα απομονωμένη, κανένας δεν θέλει να σκε­φτεί όχι τους επόμενους μήνες, αλλά ούτε τι μπορεί να κρύβουν οι αμέσως επόμενες ημέρες.
Όπως λένε και οι εθελοντές των ΜΚΟ, που έχουν «φάει με το κουτάλι» τις ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, «πλέον κάθε ημέρα είναι για μας και μια νέα έκπλη­ξη»...

Πηγή: topontiki.gr