11 Μαρ 2016

Υποσχέσεις για τη μετεγκατάσταση πήρε ο Μουζάλας στη σύνοδο

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO 
Το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία ήταν το θέμα που έθεσε η Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Όπως τόνισε, για πρώτη ....
φορά πολλά κράτη-μέλη, με εξαίρεση τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης. Επίσης, δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.
Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών συζητήθηκε και η «υπό εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Στη σύνοδο υπογραμμίστηκε η ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν προσφέροντας υλική και οικονομική, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Το σχέδιο δράσης

Οι υπουργοί Εσωτερικών εξέτασαν την εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της περασμένης Δευτέρας.
Στο πλαίσιο της συνόδου, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Επίσης, πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος.
Όσον αφορά την επανεισδοχή, ο Γιάννη Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, χωρίς ωστόσο να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

Γιατί «ασφαλής» η Τουρκία

Αναφερόμενος στο ζήτημα χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι, στον βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η Ε.Ε. και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) παρεμβαίνουν και ελέγχουν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και το κατά πόσο τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Πηγή: efsyn.gr