7 Μαρ 2016

Το κουαρτέτο επιστρέφει αύριο στην Αθήνα

Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο οι εκπρόσωποι των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιστροφή του κουαρτέτου «κλείδωσε» στην εν εξελίξει συνεδρίαση ...
του Eurogroup, απ’ όπου έρχονται θετικά μηνύματα και για το θέμα του χρέους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο».
Προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πρέπει να έχει κλείσει αφ’ ενός η αξιολόγηση και, αφ’ ετέρου, να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά.

Σε αντάλλαγμα, πάντως, οι ευρωπαίοι δανειστές διαμηνύουν ήδη προς την Αθήνα πως πρέπει να προχωρήσει σε δύσκολες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση Ντάισελμπλουμ κατά την προσέλευσή του στο Eurogrοup, όπου τόνισε ότι χρειάζεται  «αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και «προΰπολογισμός εντός πλαισίου».

«Δεν είναι κάτι που αφορά μόνον το ΔΝΤ αλλά όλους τους θεσμούς», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι».
Για «περιθώριο κινήσεων για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας» έκανε λόγο και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Τσακαλώτος: Να κλείσει η αξιολόγηση έως την 1η Μαΐου
Το δικό του μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα, μέσω της γερμανικής εφημερίδας FAZ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι την 1η Μαΐου.
«Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαΐου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας: «Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να πάμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο».
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ είναι εκείνο που γινεται εμπόδιο στη συμφωνία με τους πιστωτές», ζητώντας από τους Ελληνες μεγάλες περικοπές συντάξεων, ή διαφορετικά, μεγάλο κούρεμα χρέους από τους ευρωπαίους εταιρους.
Πηγή:http://tvxs.gr