18 Μαρ 2016

Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Διάσταση απόψεων στα «κόκκινα» δάνεια και το ασφαλιστικό, καταγράφηκε στις νέες συναντήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Αντίθετα, σημεία σύγκλισης ....
παρουσιάστηκαν στο ζήτημα του φόρου εισοδήματος. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «στη φορολογία εισοδήματος είμαστε κοντά να κλείσουμε». Όπως σημείωσε, το νέο φορολογικό θα είναι ένα σύστημα που «μπορεί να στηρίξει η Αριστερά». Επομένως, το αφορολόγητο όριο ενδεχομένως θα παραμένει πάνω από 9.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, και στο θέμα του ασφαλιστικού υπήρξε πρόοδος, όμως πιο μεγάλη είναι η απόσταση στα «κόκκινα δάνεια». Τα δύο αυτά θέματα θα συζητηθούν εκ νέου το ερχόμενο Σάββατο. 
Ειδικότερα, για τα  «κόκκινα» δάνεια, οι δανειστές ζητούν να βγουν «όλα στο σφυρί» -εκτός, ίσως, από μία πολύ μικρή κατηγορία στεγαστικών πρώτης κατοικίας. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς, παραδέχθηκε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, συμπληρώνοντας πως οι δανειστές ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων:
Ζητούν να πωλούνται τα πάντα... εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.
Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία ότι μέχρι το ερχόμενο Σάββατο θα υπάρξει συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια -σημειώνουν ότι- ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Στη διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός αναφέρθηκε νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ασφαλιστικό, τα «μέτωπα» του οποίου παραμένουν ανοιχτά. Η ασφυκτική πίεση του κουαρτέτου έχει φέρει το άνοιγμα της βεντάλιας των θεμάτων και εκεί καταγράφηκε ότι δεν υφίσταται σημείο επαφής. 
Οι δανειστές δέχτηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο και εκτίμησε ότι «υπήρξε πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό».
«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε ωστόσο ο ίδιος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση», διευκρίνισε.
Επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά». επεσήμανε. Σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο υπουργό, δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού. 

Διαφαινόμενα σημεία σύγκλισης 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν σημεία σύγκλισης στα ζητήματα της εθνικής σύνταξης και στις εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών αγροτών και επιστημόνων. Σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων οι δανειστές φαίνεται άρνηση των δανειστών να δεχτούν οποιαδήποτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών
Στόχος του υπουργείου Εργασίας φέρεται να είναι είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις που φτάνουν τα 1.400 ευρώ.
Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών σημείωσε: «Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση».

Μεταρρυθμίσεις - χρέος οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ

Την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που έχει θέσει το ΔΝΤ ως προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε την Πέμπτη, εκπρόσωπος του Ταμείου. Οι προϋποθέσεις συνδέονται με την ανάληψη από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων σοβαρών δεσμεύσεων με ταυτόχρονη γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Ουίλιαμ Μάρεϊ σημείωσε ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».
Απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Αθήνα ή σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Πηγή: efsyn.gr