15 Μαρ 2016

Προθεσμία δέκα ημέρες για συμφωνία σε πέντε «καυτά» ζητήματα

Του Τάσου Δασόπουλου
 

Κρίσιμο 10ήμερο για την οριστικοποίηση φορολογικού, ασφαλιστικού, δημοσιονομικού κενού αλλά και των επόμενων βημάτων για τα «κόκκινα» δάνεια ξεκινά από σήμερα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους ....
δανειστές.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν την εκτίμηση ότι το ουσιαστικό μέρος που αφορά τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 25 Μαρτίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο επικεφαλής του Euroworking group κ. Τόμας Βίζερ.
Ο εμπνευστής του μυστικού δείπνου στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι μετά το Πάσχα των Καθολικών και αφού θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μεγέθη και οι αλλαγές στις οποίες θα δεσμευτεί η ελληνική πλευρά τότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών.
Στην δεύτερη αυτή φάση η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν για το μείγμα μέτρων και τη λύση για το χρέος της Ελλάδας με βάση τα οποία το πρόγραμμα θα έχει ρεαλιστικούς στόχους και η χώρα θα μπορεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις χρέους.
Στην παρούσα φάση πάντως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για συμφωνία σε κάποιο από τα μεγάλα θέματα. Το δημοσιονομικό κενό έχει παραμεριστεί για την ώρα αφού προέχει να κλείσουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Στο φορολογικό η απόσταση είναι αρκετά μικρότερη από αυτήν που περνάει προς τα έξω. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση έδειξε σημάδια υποχώρησης για την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους που ζητά επίμονα πλέον η τρόικα, ενώ συνεχίζει να προσπαθεί να περάσει και την επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την κλίμακα του ΥΠΟΙΚ αλλά και τα επιμέρους θέματα που αφορούν τους αγρότες και την φορολόγηση των ενοικίων αλλά και τα κενά από τα έσοδα του ΟΠΑΠ.
Στο ασφαλιστικό παρά την κόκκινη γραμμή της μη - μείωσης των κύριων συντάξεων,  ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις έκανε λόγο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για διασφάλιση των συντάξεων μέχρι και τα 1.300 ευρώ χωρίς να λέει τι θα γίνει για τις υψηλότερες συντάξεις.
Στα κόκκινα δάνεια το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει διπλή πίεση από δανειστές αλλά και Τράπεζα της Ελλάδας για λειτουργία της αγοράς δανείων χωρίς καμιά εξαίρεση. Μάλιστα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας τόνιζε το Σάββατο ότι εκτός των κόκκινων θα πρέπει να πουληθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό για τα distress fund.

Ταμείο αξιοποίησης περιουσίας

Το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και το «ξεχασμένο» θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα είναι δύο από τα θέματα που θα ανοίξουν κατά την σημερινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκόλληση της εταιρίας δικτύου και διανομής από την ΔΕΗ τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρίας τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ και στην συνέχεια το σχέδιο δράσης για την μερική ιδιωτικοποίηση.
Στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές περιμένουν να δουν τις διατάξεις του ΥΠΟΙΚ για την σύσταση και λειτουργία του ταμείου αλλά και το χρονοδιάγραμμα διορισμού διοίκησης και ουσιαστικής ενεργοποίησης του ταμείου. Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν συμφωνήσει για πρόεδρο του ταμείου που θα πρέπει να έχει την έγκριση των θεσμών.

Πηγή: enikonomia.gr